Blog

Limba greacă-8 lucruri mai putin stiute

cursuri limba greaca

 

Limba greacă… Simpla pronunțare a acestor cuvinte proiectează în mintea noastră imaginea grandioasă a civilizației grecești. Grecia a fost patria unor personalități extrem de importante din istoria omenirii, incluzând filosofi ca Platon și Socrate, oameni de știință ca Aristotel și Hipocrat, dar și lideri ce au influențat întreaga istorie a omenirii, printre ei numărându-se și vestitul  Alexandru cel Mare.

Chiar dacă ești precum o adevărată enciclopedie în istorie sau filosofie și toate lucrurile acestea ți se par cunoscute, cât de multe știi despre limba greacă și despre alfabetul grecesc? Știai, de exemplu, că limba greacă a fost prima care a introdus vocalele în alfabet? Sau că semnul întrebării este redat prin punct și virgulă?

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute, dar descrise pe larg, în cele ce urmează!

Limba greacă a fost scrisă inițial de la dreapta la stânga. În faza inițială, greaca veche, întocmai ca limbile contemporane ebraica și araba, era scrisă de la dreapta la stânga. A urmat după aceea o perioadă în care s-a scris în ambele sensuri, metodă numită ,,bustrofedon”. Era o metodă mai ciudată, întâlnită în perioada antică, iar când începeai să scrii, pe primul rând începeai de la stânga, iar la următorul de la dreapta, dar cu literele inversate. Acest mecanism se tot repeta. Destul de dificil, nu-i așa? În cele din urmă s-a ajuns să se scrie numai de la stânga la dreapta, la fel ca în cazul altor țări europene, spre bucuria iubitorilor de limbă greacă!

Limba greacă este cea mai veche limbă folosită în uz. Limba greacă este o limbă vorbită de peste 3500 de ani. Prima formă de limba greacă cunoscută, vorbită în mileniul 2 î.Hr. este proto-greaca. Din aceasta avea să evolueze mai târziu greaca veche – lingua franca din Antichitate. Se spune că, la un moment dat, toți oamenii de știință și filosofii antichității știau să vorbească limba greacă. Mai mult decât atât, una din caracteristicile omului universal atât de promovat în perioada Renașterii era cunoașterea limbilor greacă și latină.  Greaca modernă s-a născut odată cu căderea Imperiului Bizantin, în anul 1453. În ziua de astăzi, greaca a rămas o limbă plină de istorie și, deși este vorbită de aproximativ 13 milioane de oameni și recunoscută ca limbă oficială a Uniunii Europene, mai are mult secrete pe care tu trebuie să le descoperi! 

Cuvântul alfabet provine din limba greacă de la literele grecești α (alfa) și β (vita). Așadar chiar dacă limba română folosește alfabetul latin și nu pe cel grecesc, termenul  ‘alfabet’ se referă inițial la cele două litere din alfabetul grecesc. După cum vezi, limba greacă chiar ne înconjoară!

Cel mai lung cuvant din literatura provine din limba greaca. Se știe că cel mai lung cuvânt care a apărut vreodată în literatură se găsește în piesa de teatru Adunarea femeilor scrisă de Aristofan în 391 î.Hr. Este un cuvânt format din 171 de litere, un fel de mâncare inventat de autor, din mai multe feluri de carne. Dacă vreodată te simți îndeajuns de curajos, încearcă să-l pronunți fără greșeală: λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων. Ție cât timp ți-a luat ca să îl rostești?

Totodată, în limba română, cel mai lung cuvânt, dar și cel mai greu de pronunțat este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza și se referă la o boală pulmonară gravă cunoscută și sub numele de silicoză.

În jur de 12% din cuvintele românești sunt  originare din limba greacă.Limba greacă a influențat extrem de mult știința și viața de zi cu zi a românilor, drept urmare foarte mulți termeni de specialitate au origini grecești. Influența aceasta a fost datorată stăpânirii turcești, dar și a fanarioților care veneau pe teritoriul țării noastre. cultura grecească, la care aveau acces doar o anumită categorie de persoane, a ajuns la noi prin biserică, școli și prin cărturarii grecești. De exemplu, cuvintele matematică, astronomie și biologie sunt cuvinte de origine grecească.  Această influență se regăsește în toate limbile europene și nu numai.

Pana in 1976 existau  doua dialecte oficiale ale limbii grecesti. Katharevousa și Dimotiki. Primul dialect a apărut imediat după eliberarea de sub stăpânirea otomană și avea drept scop curățarea limbii de termenii turcești. A fost folosit in mediul universitar, drept, medicina, presă și armată, iar ce-l de-al doilea folosit atât în vorbirea curentă, cât și în literatură. Nu a durat mult timp și revoltele împotriva dialectului Katharevousa  au început. Oamenii de rând erau nemulțumiți și considerau că acest dialect interzicea accesul populației la educație. În anul 1976, guvernul grec a declarat dialectul Dimotiki singura limba oficială, adoptată și de educație și administrație. Desigur, chiar și în ziua de astăzi vor găsi mai multe dialecte în Grecia, multe de ele fiind locale.

Alfabetul grecesc a introdus pentru prima oara vocalele. Alfabetul grecesc are o istorie lunga de peste 3500 de ani. Grecii au fost primii ce au introdus vocalele in alfabetul lor, pana atunci notandu-se doar consoanele.

Pentrul semnul intrebarii, limba greaca foloseste punct si virgula. Grecii nu numai că folosesc un alfabet diferit față de cel latin, dar și unele semne de punctuație sunt diferite. Există 4 semne de punctuație: punctul, dar și virgula semnifică același lucru ca în limba română. ,,.” Este folosit și pentru două puncte, dar și pentru punct și virgulă, iar pentru semnul întrebării în alfabetul grecesc folosesc ,,;”. Așadar, grijă la semnele pe care le folosești atunci când adresezi întrebări.

Cursuri greacă

Din limba greacă provine și cuvântul polyglot care definește o persoană care vorbește mai multe limbi format din cuvintele poly și glossa (multe limbi).  Cel mai important hiperpoliglot din istoria lumii este cardinalul Giuseppe Caspar Mezzofanti, un preot care a studiat nu mai puțin de 70 de limbi! Dacă ești interesat să devii poliglot sau pur și simplu să înveți limba greacă, gândește-te ce grozav ar fi să faci niște cursuri cu un profesor bine pregătit, cu multe rezultate fantastice și cu o răbdare infinită! (din ceea ce spun cursanții 😊 )

Învață limba greacă cu noi și vei avea ocazia să afli mult mai multe lucruri interesante despre această minunată super-limbă care a influențat destinul lumii într-un mod atât de profund!

Zakynthos şi Kefalonia – începe călătoria

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 27,80 lei.

Corfu – începe călătoria Berlitz

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 28,40 lei.

Ghid de conversaţie român-grec

Original price was: 37,90 lei.Current price is: 32,22 lei.

Gramatica limbii grecești contemporane

Original price was: 39,90 lei.Current price is: 33,92 lei.

Un gând despre “Limba greacă-8 lucruri mai putin stiute

  1. Diana spune:

    Minunat Bogdan , faci o treaba execelenta !

    1. Lucian spune:

      Nu poti decat sa te bucuri de drumul acesta, catre o limba si o civilizatie atat de veche! Multumiri, Bogdan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *