Scris de | Cristinel Dadal
1. Cuvantul alfabet vine din limba greacă
Cuvântul ,,alfabet”, care denumește în multe limbi, așa cum o face și în română, totalitatea literelor folosite în sistemul limbii respective, provine din alăturarea primelor două litere ale alfabetului grecesc: alpha (α) și beta (β).
2. Cel mai lung cuvânt din literatură vine din limba greacă
Se pare că cel mai lung cuvânt dintr-o operă literară este unul în limba greacă. Acesta apare în ,,Adunarea femeilor”, piesa scrisă de Aristofan în 391 (după unii 392) î. d. Hr, are nu mai puțin de 171 de litere, și se referă la un fel imaginar de mâncare, din mai multe soiuri de carne. Sigur, să numeri toate literele acestui cuvânt nu pare atât de greu. Dar pentru o provocare de-a dreptul nebună, poți încerca să le citești:
λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων
3. Pentru prima dată… vocale!
Știți celebra replică Aș vrea să cumpăr o vocală? Ei bine, în antichitate lucrurile nu stăteau așa grozav în ce privește notarea în scris a vocalelor. De altfel, și astăzi există sisteme de scriere (ebraică, arabă) în care vocalele nu sunt însemnate grafic. În locul lor, al vocalelor, există în sistemele menționate anumite semne grafice (adăugate în perioada mai mult sau mai puțin modernă) care să ajute la citire. Ei bine, limba greacă a fost prima al cărei alfabet scris a inclus și semne grafice pentru marcarea vocalelor.
4. De la dreapta la stânga…
Asemenea limbilor ebraică și arabă, la început, și în limba greacă se scria de la dreapta la stânga. Aceasta ținea, cel mai probabil, de tendința general valabilă (cu atât mai pronunțat în spațiile arabe, semitice dar și mediteraneene, după cum vedem) de a valoriza în mod extrem partea dreaptă ca fiind bună (a lui Dumnezeu, se va exprima Creștinismul) spre deosebire de partea stângă, care este rea (a diavolului). Orice lucru bun se făcea cu mâna dreaptă și începea din dreapta. Așadar, în trecutul foarte îndepărtat, limba greacă era scrisă și citită de la dreapta la stânga. Ulterior, în urma unor perioade în care au alternat scrierea de la dreapta la stânga cu cea de la stânga la dreapta, s-a trecut cu totul la scrierea care ni se pare astăzi firească, de la stânga la dreapta.
5. Cifre și litere
Literele alfabetului grecesc erau folosite și pentru notarea numeralelor. Astfel, primele 9 litere (alpha-theta) erau folosite pentru cifrele de la 1 la 9. Următoarele nouă litere (iota-koppa) erau folosite pentru multipli de 10, până la 90. Ultimele 9 litere (ro-sampi) erau folosite pentru multipli de 100, până la 900.
Stai puțin! vei spune. Știam de 24 de litere, nu de 27, și nu le recunosc pe unele din cele de mai sus. Ei bine, grecii adăugaseră 3 litere special pentru a fi folosite la notarea numeralelor:
Digamma (6)
Koppa (90)
Sampi (900)
6. Ce-i al lor, e al lor!
Atât de mare a fost respectul romanilor pentru limba, cultura și civilizația greacă, încât atunci când au pus bazele sistemului oficial de educație, romanii au folosit limba greacă ca fiind cea mai potrivită pentru educarea viitorilor cetățeni ai imperiului.