Citeste aici Alfabetul grecesc I si Alfabetul grecesc II
Alfabetul grecesc, fie că știai, fie că afli acum, are o multitudine de întrebuințări. Este folosit în multe domenii, mai ales în cele științifice, literele sale ajutând matematica, fizica, dar și astronomia de foarte mulí ani. Totuși, de ce să-l înveți și tu?
Ei bine, probabil citești acest articol pentru că te-ai hotărât să înveți, începând de azi sau…de mâine, limba greacă. Și cum toate pornesc de la alfabet, ar trebui să iei în considerare învățarea acestuia înainte de a porni la acest drum. În plus, învățând alfabetul grecesc, îți va fi mai ușor să recunoști literele în interiorul cuvintelor și vei intui și pronunția acestora.
Alfabetul grecesc este unul de o mare valoare, atât din punctul de vedere al întrebuințării, cât și al istoriei sale. Știai că bazele acestui alfabet au fost create cu mai bine de 2800 de ani inainte?
Încă de pe atunci grecii au încercat să găsească o formă scrisă a limbii prin care să își povestească legendele și miturile pentru a se bucura și alții de ele. Acest popor s-a numărat printre primele care a adoptat o formă a alfabetului, primordială chiar și a făcut trecerea de la hieroglife la litere.
Dacă în articolele anterioare am povestit despre alfabetul grecesc, despre literele sale, despre modul în care se pronunță ele, dar și despre melodioasele vocale, astăzi ne propunem să punem în lumina reflectoarelor consoanele și anumite situații despre care trebuie să știi.
Atenție, cunoscători! Scurtă lecție de lingvistică
Din cele 24 de litere ale alfabetului grecesc, 17 sunt consoane. Acestea sunt urmatoarele: β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, π, ρ, σ/ς, τ, φ, χ, ψ. Despre pronunția lor poți afla citind primul nostru articol, articolul care a dat startul seriei despre alfabetul grecesc.
Nu putem să nu precizăm unele cazuri speciale în care pronunția unor grupuri de consoane necesită puțin mai multă atenție:
-
γγ (2x litera greceasca gama) se va citi de cele mai multe ori „ng” în cazul Αγγλία (Anglia). Il putem auzi și că „g” (nu este neapărat corect, dar se folosește în vorbirea curentă)
-
τσ (litera greceasca taf+litera greceasca sigma) se va citi „ț” : κορίτσι
-
τζ (litera greceasca taf+litera greceasca zita) se citeste „dz” ca in τζατζίκι .
-
În limba greacă grupurile de consoane γκ (litera greceasca gama+litera greceasca kapa), μπ(litera greceasca mi+litera greceasca pi), ντ (litera greceasca ni+litera greceasca taf) nu se citesc întodeauna la fel. Când se află la începutul cuvântului se citesc : /g/, /b/, /d/ , ca de ex. :
γκρίζο /’grizo/ μπαίνω /’beno/ ντύνομαι /’dinome/
-
Când se află în interiorul cuvântului, se citesc /ŋg/, /mb/, /nd/. Π.χ.:
Super! Multumesc mult!