Blog

Apollo, zeul soarelui

Despre Apollo, zeul grec al soarelui și al luminii am vorbit și aici, într-unul dintre articolele noastre din seria dedicată zeilor și zeițelor grecești.

Apollo este celebrul zeu olimpian al mitologiei grecești. El a întruchipat idealul elenistic al kalokagathia (καλοκαγαθία), o unitate de frumusețe fizică și valoare morală remarcabilă. În artă, el este deseori portretizat ca tânărul ideal de sex masculin, sau kouros, cu o constituție înaltă și atletică și cu o coroană de lauri pe cap. Fiu al lui Zeus și al lui Leto, Apollo a devenit zeul mult venerat al soarelui și al luminii de pe Muntele Olimp. Atât de mare era prestigiul său încât a fost singurul zeu important care a rămas cu același nume atât în mitologia greacă cât și în cea romană, lucru cu totul impresionant în sine, dacă ne gândim că nici măcar Zeus cel puternic nu a avut parte de același tratament.

Acesta este și motivul pentru care dedicăm un nou articol zeului Apollo.

Zeul Apollo

Pe lângă binecunoscuta sa calitate de zeu al Soarelui și al Luminii, Apollo mai era considerat de greci și zeu al Poeziei și al Muzicii, dar și al Vindecării, al Agriculturii și al Profețiilor.

Apollo și-a asumat diverse roluri de-a lungul timpului. Înzestrat de tânăr cu talent muzical, a primit o liră de la Hermes și a învățat să cânte la aceasta într-un mod cu adevărat… divin.

În legătură cu aceasta, deși este larg răspândită ideea că Apollo este cel care a inventat lira (un instrument muzical alcătuit din corzi prinse pe carapacea unei țestoase) aflăm că adevăratul inventator al acesteia este de fapt Hermes. Într-o zi, Hermes a furat mai multe vite care erau ale lui Apollo. Când acesta a descoperit că-i lipseau mai multe animale, a plecat în căutarea lor și a aflat că Hermes fusese cel care le luase. Hermes era era zeul grec al multor lucruri, inclusiv al călătoriilor, al șiretlicurilor și al hoției. Apollo i-a cerut lui Hermes să îi returneze vitele. În schimb, Hermes a început să cânte la lira sa, iar Apollo a fost hipnotizat de frumusețea muzicii pe care o auzea și i-a cerut lui Hermes instrumentul. Hermes a fost de acord să îi dea lui Apollo lira dacă acesta îl va lăsa să păstreze în schimb vitele.

Iubind cântecul, Apollo a devenit, în mod firesc, și un iubitor și protector al poeziei. Calitățile pozitive, solare ale lui Apollo au făcut ca acesta să fie asociat și cu puterea de a vindeca. După ce l-a ucis pe Python la sanctuarul din Delphi, a intrat în posesia oracolului de aici și, prin intermediul orolului faimos a devenit capabil să vadă în viitor. În multe mituri, grecii îl descriu pe Apollo ca fiind un arcaș foarte priceput. Cel mai faimos dintre aceste mituri  este cel legat de Războiul Troian, când Apollo ghidează săgeata lui Paris în călcâiul lui Ahile, ucigându-l astfel pe atotputernicul erou grec. De altfel, Apollo a fost una dintre singurele zeități grecești care i-a ajutat pe cei din Troia, în celebrul război. În timp ce majoritatea zeilor și zeițelor i-au ajutat pe soldații greci, Apollo a ajutat Troia. Acest lucru se datorează faptului că unul dintre conducătorii greci răpise o tânără din Troia și o luase pentru el, iar tatăl femeii era un preot al lui Apollo. Apollo a fost furios de fapta grecilor, așa că i-a ajutat pe Hector și pe cei din Troia în lupta cu armatele grecești.

Curiozități despre Apollo

Deși este asociat cu lumina strălucitoare și imaculată a soarelui, poate că este interesant de știut că mama sa, Leto, reprezenta tocmai opusul acestei imagini, și asta pentru că Leto era zeița nopților întunecate.

Și dacă tot am vorbit despre atributele și puterile lui Apollo, de ce să nu amintim și care erau slăbiciunile lui! Ei bine, la acest capitol trebuie să vorbim de nimfe și de faptul că nu era norocos în dragoste. Deși înfățișarea lui era sublimă, el a fost refuzat tocmai de aceea pe care și-o dorea. A fost îndrăgostit de o muritoare pe nume Cassandra, dar aceasta nu i-a răspuns la afecțiune. Drept urmare, Apollo s-a asigurat că niciuna dintre profețiile ei nu va fi crezută vreodată.

Apollo nu s-a căsătorit niciodată în mod oficial, dar a avut relații cu Daphne, Acacallis și Calliope. Apollo a avut un copil cu Calliope, pe care l-au numit Orfeu. Din altă relație l-a avut pe Asclepios. Dacă lui Orfeu i-a dăruit harul muzicii – astfel încât Orfeu se spune că putea să cânte la liră mai frumos chiar și decât Apollo – lui Asclepius i-a dat puterea de a vindeca și cunoștințele legate de medicină.

Tot de Asclepius se leagă și o altă poveste interesantă, despre unul dintre cele două momente în care Apollo a fost deposedat, temporar, de atributele divine și de nemurire, de către Zeus. Prima dată s-a întâmplat când Zeus l-a ucis pe Asclepius, deoarece acesta sfidase soarta, aducându-l pe eroul grec Hippolytus înapoi din morți. Ca răzbunare, Apollo i-a ucis pe ciclopii care creaseră armele lui Zeus, ceea ce l-a supărat atât de mult pe Zeus încât acesta l-a trimis pe Apollo pe pământ, ca muritor pentru a-l sluji pe regele din Pherae, în Tesalia. A doua oară a fost atunci când el și Poseidon au încercat în mod nesăbuit să îl detronezee pe Zeus. Acestuia nu i-a plăcut acest lucru și i-a condamnat pe amândoi la ani de muncă silnică ca oameni, timp în care au construit marile ziduri ale Troiei care au transformat practic cetatea într-un oraș invincibil.

În încheiere, o scurtă explicație pentru cei care au văzut celebrul film ”300” și au auzit acolo despre festivalul Karneia. Dacă vă amintiți, este răspunsul pe care îl primește Leonida și justificarea pentru care nu poate scoate întreaga armată din oraș, pentru că în perioada acestui festival, spartanii nu pot purta război. Ei bine, exista o veche legendă conform căreia un spartan a ucis un bărbat pe nume Karnos, care avea capacitatea de a vedea în viitor. Apollo, Zeul Profeției, a fost extrem de supărat de acest lucru. Drept urmare, oamenii din Sparta organizau acest festival în speranța de a-l îmbuna pe zeu și de a compensa crimele poporului lor.

Sperăm că vi s-au părut interesante noile informații despre zeul Apollo. Și dacă da, vă așteptăm și la cursurile de limba greacă, unde nu vom vorbi doar de gramatică și vocabular, ci și despre tot felul de aspecte ale fascinantei culturi și mitologiii grecești.

Zakynthos şi Kefalonia – începe călătoria

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 27,80 lei.

Corfu – începe călătoria Berlitz

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 28,40 lei.

Ghid de conversaţie român-grec

Original price was: 37,90 lei.Current price is: 32,22 lei.

Gramatica limbii grecești contemporane

Original price was: 39,90 lei.Current price is: 33,92 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *