Cea mai magică perioadă din an este cea a sărbătorilor de iarnă! Nu există un moment mai frumos decât acesta și cel mai mulți dintre noi alegem să îl petrecem într-un mediu familiar, alături de oameni dragi. Află că și prietenii noștri greci sunt adepții unui astfel de Crăciun și că tradițiile, deși diferite, nu sunt atât de străine de ale noastre. Înainte de a-ți petrece sărbătorile pe meleagurile lor, ești pregătit să afli care sunt tradițiile și obiceiurile de Crăciun în Grecia?
Cine este, de fapt, Moș Crăciun în Grecia?
Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei, un moment în care toți suntem recunoscători pentru nașterea lui Iisus, dar și pentru familia și prietenii noștri dragi! Iar bucuria acestei sărbători vine la pachet cu un personaj de poveste, jovial, prietenos. Ai ghicit despre cine este vorba? Nimeni altul decât Moș Crăciun! În cazul grecilor, Moșul are o poveste aparte pe care ar trebui să știi. Moș Crăciun nu este atât de popular în rândul copiilor, ci mai degrabă Sfântul Vasile, cel care le aduce cadouri în prima zi din noul an!
Kalanda (colindele) răsună peste tot în ajun
Nimic nu e mai frumos decât sunetul colindelor în zilele răcoroase de iarnă! Și cum luna decembrie este aici, oficial poți asculta aceste frumoase cântece fără remușcări! Și Grecia, asemenea României, se bucură de frumoase colinde care pregătesc oamenii pentru momentul mult așteptat – 24 decembrie! În această zi magică, copii, dar în special băieții, cutreieră străzile cântând diferite kalanda. Pe lângă instrumentele muzicale care uneori le însoțesc repertoriul, ei mai au și diferite bărcuțe, una mai frumos decorată ca cealaltă. Ceea ce este interesant la acest obicei este faptul că aceste colinde sunt diferite de cele faimoase, fiind mai degrabă ciudate pentru urechea noastră muzicală. Copiii sunt răsplătiți cu dulciuri, nuci și mărunțiș.
Sfințirea casei și kallikantzaroi
Nu fi surprins dacă, vizitând casa prietenilor tăi greci, vei observa un vas din lemn umplut cu apă sfințită și deasupra căruia se află o cruce împodobită cu busuioc proaspăt. Este un obicei specific grecesc prin care, o dată pe zi, se cufundă aceste obiecte în apa sfântă și se stropește în toată casa, cameră după cameră. Acest obicei are scopul de a sperie kallikantzaroi (καλικάντζαροι), adică spiritele rele ce dau târcoale oamenilor în perioada de la Crăciun până la Bobotează, cel 12 zile magice.
Lemnul lui Hristos
O altă tradiție legată de alungarea kallikantzaroi este cea legată de foc. Ca să fiu mai exact, se crede despre aceste spirite rele că s-ar putea strecura chiar prin horn! Iar ceea ce îți ține departe este chiar un foc care arde mereu, mai ales pe durata acestor 12 zile.
Bradul de Crăciun sau corabie impresionantă?
Dacă vei petrece sărbătorile de iarnă în Grecia, vei observa mirat cum bradul de Crăciun frumos împodobit este însoțit de o…barcă! Acest lucru se datorează unei povești din anul 1833, atunci când a fost menționat pentru prima dată în Grecia bradul de Crăciun. Regele Otto a fost cel care a așezat alături de brad o barcă frumos decorată. Barca este un element foarte important, având chiar și o semnificație specială. Știm cu toții că poporul grec este unul maritim așa că nu ne poate surprinde chiar atât de mult acest simbol! În plus, Crăciunul este în strânsă legătură cu Sfântul Nicolae, patronul marinarilor și astfel este și el onorat, prin decorarea frumoaselor bărcuțe atât de cei mici, cât și de cei mari! Astăzi vei întâlni pe străzile orașelor grecești și câte un pom de Crăciun din loc în loc, însă, dacă alegi să vizitezi porturile, vei descoperi un adevărat spectacol de lumini! Bărci de mărimi impresionante sunt frumos decorate, iar varianta lor în miniatură se va ivi din curțile grecilor!
Postul de Crăciun
Un obicei care se practică atât la noi, cât și la greci este postul Crăciunul. Așa că, dacă îl ții și tu, poți servi bucate de post în restaurantele grecești, iar prietenii tăi greci te vor servi cu astfel de mâncăruri! Postul, pe lângă restricțiile alimentare impuse, își propune să aducă aminte credincioșilor de viața spirituală, de adevărata semnificație a Crăciunului. În plus, odată cu începerea postului de 40 de zile, putem spune că a început și numărătoarea inversă până la Crăciun!
Slujba de la miezul nopții, punctul culminant
Așadar, acum este ușor să îți imaginezi cum petrec grecii Crăciunul. În ajun, în timp ce copii colindă pe străzi, oamenii, localnici și turiști, se opresc să îi asculte și să admire decorațiunile de Crăciun – brazi înalți și bărci frumos decorate. Cu toții se îndreaptă în același loc: la biserică. Aici are loc slujba de la miezul nopții, un moment foarte important pentru noi toți. După această slujbă, grecii termină, oficial, postul de 40 zile și se întorc acasă, la bucatele minunate care îi așteaptă!
Masa de Crăciun
După o perioadă de post respectată cu sfințenie, urmează masa de Crăciun! Ce bucate tradiționale întâlniți pe mesele prietenilor noștri greci? La ce să ne așteptăm dacă alegem să petrecem aici Crăciunul? În principiu, toate acele feluri de mâncare care nu au fost permise în timpul postului! Vom găsi pe masa de Crăciun bucate de porc și de miel, fie prăjite, fie la cuptor gătite. Vor mai fi și plăcinte cu umplutură de brânză și diferite legume, dar și salatele foarte apreciate. Nu lipsește Christopsomo (pâinea lui Cristos sau pâinea de Crăciun),dar nici dulciurile precum kurabiedes sau melomakarona. Nu poți să nu iubești mâncarea grecească!
Fără cadouri de Crăciun?
Crăciunul în Grecia este sărbătorit la fel ca la noi: familia se adună și se bucură unul de celălalt, având și o masă plină de bunătăți! Marea surpriză, mai ales pentru cei mici, va fi atunci când vor descoperi că nu se oferă cadouri de Crăciun! Cum arată Crăciunul fără cadouri? La fel de magic, mai ales că cei mici nu rămân fără daruri! De fapt, Sfântul Vasile vine în prima zi a Anului Nou la copii și lasă cadouri pentru cei mai cuminți dintre ei. Dulciuri, jucării și uneori chiar bani vor ajunge la copilași. Ziua de 1 ianuarie este una la fel de magica ca cea de Crăciun, grecii sărbătorind-o cu multă seriozitate.
Dacă aceste tradiții ți s-au părut interesante, următorul pas pe care trebuie să îl faci este…să mergi în Grecia! Te asigur că nu vei regreta. Iar ca să îți fie mai ușor, îți voi povesti despre cum se sărbătorește Crăciunul în două orașe foarte populare ale Greciei, Atena și Creta.
Cum sărbătorești Crăciunul în Atena?
O destinație mai bună pentru Crăciun ca Atena nu există! Capitala Greciei se transformă într-un oraș de poveste, străzile prind culoare și chiar și oamenii par mai veseli decât de obicei. O ocazie excelentă de a exersa cele învățate la cursul online de limbă greacă! Momentul culminant este acela când bradul de Crăciun din centrul orașului este aprins, iar copii ies și cântă kalanda. Iar de la căsuțele de lemn pline cu delicatese poți încerca mâncărurile tradiționale grecești!
Dar în Creta?
Creta este o altă destinație de vacanță foarte apreciată de turiștii din întreaga lume. Aceștia vin mereu să o viziteze, iar perioada Crăciunului nu face excepție de la regulă! Orașul este la fel de frumos decorat și oamenii se bucură de Crăciun. Ceea ce diferă este poate pitorescul: în zonele de munte, localnicii obișnuiesc să crească porci pe care să îi sacrifice în ajunul Crăciunului. Chiar te vei simți ca acasă! Prin urmare, ne asemănăm cu grecii la unele obiceiuri, însă diferențele sunt cele care fac această sărbătoare să fie interesantă! Și nu strică să pornești într-o aventură și să descoperi singur aceste tradiții alături de familie, prieteni și localnicii greci.
Iar dacă dorești să spui Καλά Χριστούγεννα! într-un mod corect, te aștept la cursurile online de limbă greacă. Vom descoperi împreună atât cuvinte și reguli gramaticale, cât și tradiții care mai de care mai interesante!