Care sunt ingredientele unei povești minunate? Un personaj extraordinar care trece prin multe încercări, puțină intrigă, chiar și o poveste de dragoste. Se amestecă toate acestea și, cu puțină imaginație, vei dori ca paginile cărții să nu se termine niciodată!
Cam așa sunt și miturile Greciei Antice, povești care descriu originea lumii, viețile zeilor și creaturilor mitologice din perspectiva acestui popor. Mitologia greacă este de o valoare extraordinară nu doar pentru că ne spune multe lucruri despre acest popor. A cunoaște poveștile zeilor ține de cultura generală și tocmai de aceea continuăm seria de articole despre mitologia greacă și personajele sale. Începem cu Zeus, regele zeilor și al oamenilor – tu câte știi despre el?
Legenda lui Zeus – Originea numelui
Zeus este cel mai puternic și cunoscut zeu al antichității. În greaca veche (special pentru cunoscători) este Ζεύς și istoricii cred că ar putea proveni de la cuvântul antic strălucitor. Numele i se potrivește ca o mănușă, accentuându-i importanța pe care o are, dar și rolul său de reprezentant al cerului și fulgerelor.
Portret și simboluri
Fiind considerat zeul cerului, al tunetului, al ploilor și vântului, simbolul lui Zeus este fulgerul. În ilustrații, pe lângă fulger, un alt element care apare este vulturul. Iar când vine vorba de înfățișarea sa, aceasta impresionează și arată măreția zeului: constituție fizică puternică, figură demnă și matură, dar și barba deasă. De multe ori, el este așezat pe tron și ține în mână un sceptru.
Care erau puterile lui Zeus?
Conducător al zeilor, dar și al oamenilor, Zeus era zeul responsabil și cu vremea. Temperamentul său schimbător se afla în spatele variațiilor meteorologice, așa că bieții oameni se întrebau mereu – oare cum va fi vremea astăzi? De prognoze meteo nici nu putea fi vorba 😊. Stăpân peste muntele Olimp, Zeus era cel mai adorat dintre zei, în cinstea sa fiind aduse jertfe, construite temple și altare, ca să nu mai spunem de festivalurile și Jocurile Olimpice dedicate lui.
Poveștile de dragoste – Zeus și Hera, soții și amante
Pe Zeus îl știm ca fiind regele zeilor și stăpân al cerului și al fulgerului. Totodată, el este cunoscut și pentru relațiile sale amoroase și…infidelitatea sa. Nu o acceptăm, însă oricui îi plac picanteriile. Astfel, pe lângă cea dintâi soție, Metis, Zeus a mai fost căsătorit și cu sora sa, Hera. A avut relații amoroase atât cu ea, cât și cu alte femei, nemuritoare, dar și muritoare de rând. Profitând de faptul că putea lua diferite forme, el se transforma deseori în animale și le răpea pe femeile care îi cădeau cu tronc. Pe lângă Hera, el a avut legături amoroase și cu Alcmene, Dione, Europa, Leto și multe altele. Prin urmare, nu este de mirare că mulți sunt copiii pe care acesta i-a avut – Apollo, Artemis, Elena, Atena, Ares, Dionis, Hercule și alții.
Găsești aici mai multe despre Hercule, personajul neînfricat al mitologiei!
Cu siguranță vei ști acum de ce se fac atâtea glume cu privire la viața amoroasă a lui Zeus. Însă cum ar fi sunat poveștile mitologice fără acest defect mic al său?
Cele mai cunoscute mituri
Multe sunt miturile care îl au ca personaj principal pe Zeus. Ar trebui să citești cât mai multe dacă ești pasionat de limba greacă și de poporul care o vorbește. Mai jos îți povestim trei dintre cele mai cunoscute mituri.
Profețiile
Probabil ai auzit de acest mit care îi are în prim-plan pe Zeus și pe soția pe nume Metis. El a recurs la acest gest extrem deoarece, conform unei profeții, cel de-al doilea copil al său avea să fie mai puternic decât el și îl va detrona. Pentru a evita acest lucru, el a eliminat prima piedică și anume… pe soția sa! Legenda spune că același lucru l-ar fi pățit și tatăl lui Zeus, Cronos. Acesta, la rândul său, și-ar fi detronat tatăl, însă i s-a spus că și pe el îl va doborî unul dintre fii săi. Din fericire, însă, Zeus a fost salvat de mama sa pentru ca apoi, împreună cu frații și surorile sale, să lupte împotriva lui Cronos. Am putea spune că istoria se repetă, așa că Zeus a trebuit să ia măsuri.
Și-a mâncat Zeus soția?
Așadar, Zeus a trebuit să scape și de soția sa, Metis, tocmai pentru a evita o astfel de tragedie. Mitologia greacă spune că el a transformat-o într-o muscă și a mâncat-o. Ceea ce nu știa Zeus este că Metis era însărcinată, prin urmare copilul a început să crească în interiorul lui. Până aici, totul este normal. Într-o zi, el a început să aibă dureri foarte mari de cap și, nemaiputând suporta, îl cheamă pe Hefaistos și îi poruncește să îi despice capul. Acesta îl lovește cu o seceră și Atena iese din fruntea lui Zeus. Surpriza este că zeița era deja crescută și, din acel moment, a devenit favorita zeului.
Cum a cucerit-o Zeus pe Hera
După cum ai citit mai sus, zeița Metis nu a avut o soartă prea bună, Zeus scăpând de ea. Cum a ajuns Hera să-i fie soție lui Zeus? Ei bine, Zeus a fost cel care s-a îndrăgostit de ea, însă aceasta l-a refuzat. Zeus, marele zeu, nu s-a dat bătut și a făcut ce știe mai bine – s-a folosit de puterile sale, transformându-se într-un cuc, știind că Hera este mare iubitoare de animale. Aceasta, observând pasărea rănită, a primit-o în casa sa și a ținut-o la piept pentru a o încălzi. În acel moment, Zeus și-a recăpătat forma umană, profitând de Hera. Zeița, rușinată de ceea ce s-a întâmplat între ei, acceptă să-i fie soție. Cu toate că nu a fost o căsnicie prea fericită, ea fiind înșelată de multe ori, Hera i-a dăruit lui Zeus 4 copii.
Cadouri către Zeus
Fiind cel mai cunoscut de pe Muntele Olimp, Zeus era mereu omagiat. Oamenii i se închinau, îi ridicau altare și sacrificau animale, în special tauri albi.
Jocurile Olimpice erau organizate în cinstea sa, desfășurându-se o dată la 4 ani. Cu o durată de 5 zile, jocurile erau adevărate spectacole, debutând cu sacrificii în cinstea lui Zeus, defilarea participanților și un jurământ. La jocuri participau doar bărbații de origine grecească, fiind excluși slavii, imigranții, dar și femeile.
În ziua de astăzi poți vedea cu ochii tăi rămășițele a ceea ce au fost monumentele închinate lui. Templul lui Zeus din Olympia, dar și din Atena sunt dovezi reale ale clădirile impresionante care îi erau dedicate. Dacă ajungi în Grecia, trebuie să vezi monumentele antichității, mai ales că au supraviețuit atâtor ani! În plus, tradiția Jocurilor Olimpice continuă și astăzi, dovadă a măreției evenimentelor antichității.
Acesta este portretul regelui zeilor și al oamenilor, personaj așezat la loc de cinste pe Muntele Olimp. Fără el, probabil mitologia Greciei Antice nu ar fi fost la fel, Zeus fiind în centrul multor întâmplări din acea perioadă.
Nouă ne place mitologia și sperăm că și ție. Găsești aici un articol întreg despre zeitățile grecești, în frunte cu Zeus. Și pentru că mitologia este doar o parte din farmecul poporului grecesc, te invit să îi descoperi și limba. Cursurile online de limba greacă au și ele ingredientele perfecte: metode moderne, atmosferă prietenoasă, lecții de gramatică și de limbă și cele mai frumoase cuvinte. Te aștept și pe tine! 😊