A cunoaște o limbă străină nu înseamnă doar a ști regulile gramaticale și un număr impresionant de cuvinte. Cei care iubesc cu adevărat limba greacă vor fi fascinați și de istoria acestui popor. Mitologia greacă este unul dintre primele cuvinte care îți vin în minte când te gândești la Grecia.
Cu siguranță ai auzit de zeii și zeițele din mitologia greacă, dar și de legenda lui Hercule sau Heracle, cunoscut în limba română mai degraba ca Hercule. Pentru cei care încă nu au descoperit viața viteazului Hercule, ți-am pregătit o serie de articole care vorbesc tocmai despre el. Așa că servește-te cu o ceașca fierbinte de ceai și pregătește-te de o călătorie în timpuri demult apuse!
Cine era Hercule?
Ἡρακλῆς, este numele său în greaca veche, însă majoritatea dintre noi îl știm sub numele de Hercule. Acesta este un personaj al mitologiei, unul dintre cei mai viteji și puternici eroi din câte au existat. Ceea ce intrigă la el este natura sa dublă, nefiind considerat nici zeu, nici muritor și mereu stârnind o controversă: zeu sau erou?
Nașterea
Hercule era fiul lui Zeus, cel mai mare dintre zeii Olimpului, și al Alcmenei, o frumoasă muritoare. Despre povestea lor am vorbit într-un alt articol de pe blog, la fel de captivant precum acesta, însă îți voi povesti pe scurt cum s-a întâmplat totul. Zeus, captivat de frumusețea acestei muritoare, i-a înfățișarea soțului ei plecat la luptă și o păcălește pe Alcmena. În urma acestei nopți, ea rămâne însărcinată și îl naște mai târziu pe Hercule. Hera, soția lui Zeus, nu a rămas indiferentă la această năzbâtie a soțului său și încearcă să îl elimine pe Hercule încă de la început. Când acesta a împlinit 7 zile, ea trimite 2 șerpi ca să îl omoare, însă pruncul avea o putere atât de mare încât reușește să sugrume reptilele. Lui Hercule îi era promis neamul lui Perseu, însă Hera îi întârzie nașterea și, prin urmare, îi schimbă și destinul.
Pentru a câștiga nemurirea, Hermes se asigură că Hercule bea laptele Herei, dușmanul său de moarte, crezând cu tărie că această legendă se va adeveri. Astfel, laptele curs din sânul zeiței adormite s-ar fi transformat în Calea Lactee despre care știm și noi astăzi. Și, într-adevăr, o picătură a fost de ajuns pentru a-l face pe Hercule asemenea zeilor: nemuritor.
Desigur, Hercule a supraviețuit și a crescut într-o lună cât alții într-un an, mai ceva ca personajele noastre de basm. Fiind un erou grec, educația și pregătirea sa erau asigurate de către cei mai pregătiți profesori. Astfel, eroul va avea mulți mentori, nu doar pe Amfitrion, tatăl său. Se ocupă de el Chiron, considerat cel mai înțelept dintre centauri, personaj care deținea secretele medicinei și care s-a născut dintr-un titan și o nimfă de mare. Autolycus, bunicul lui Ulise, va fi cel care îi va arăta secretele luptelor, Eurytus, rege al Oechaliei, îl va învăța despre tirul cu arcul, iar Castor îl antrenează la scrimă. Deși se bucura de o educație aleasă, asigurată de cei mai buni mentori, Hercule i-a întrecut pe toți încă din copilărie. Linus, cel care îi preda lui Hercule muzică și literatură, dar și arta scrisului, a avut de suferit din cauza caracterului tulburat al eroului. În timpul unei lecții de muzică, Linus i-a făcut observații eroului și vrea să îl lovească, iar Hercule reacționează cu o furie de nedescris, ucigându-și maestrul cu o liră (sau cu un scaun, în funcție de legenda pe care alegi să o crezi). Astfel, observăm că puterea sa era atât de mare încât devenise un pericol pentru cei din jurul său. Pe lângă luptele cu animale sălbatice, animale care ar fi sfâșiat orice alt muritor care se apropia de ele, Hercule ucide și diferiți oameni. Acest caracter al său îi aduce și probleme, o perioadă de exil, dar și diferite munci pe care trebuie să le săvârșească.
Pentru că lipsa de control a lui Hercule aduce numai necazuri, Amfitrion ia atitudine și îl va trimite la cirezile sale de vite. Până la vârsta de 18 ani, Hercule va sta acolo și, în cele din urmă, va săvârși primul act de vitejie, un act care impresionează lumea – va salva cirezile tatălui său, ucigând leul care le atacase.
Legenda lui Nessus si Hercule
Un ochi râde, unul plânge – acesta ar putea fi motto-ul sfârșitului lui Hercule. Despre aceasta s-a scris atât în operele lui Pindar, cât și în Odiseea. Acest eveniment tragic a rămas în istorie datorită naturii sale speciale: Hercule, prin faptele sale eroice săvârșite pe pământ, va fi recompensat și, după moartea sa, va trăi alături de zei pe Muntele Olimp.
Începutul sfârșitului său are loc atunci când el se căsătorește cu prințesa Deianeira al cărei nume înseamnă, în mod ironic, distrugătoare de soț. Când cei doi însurăței călătoreau, au trebuit să traverseze râul Evenus unde au fost întâmpinați de centaurul Nessus. Acesta nu era tocmai un personaj cu care vrei să ai de a face, însă era singurul mijloc de transport existent, el cărându-i pe oameni de-a lungul râului, purtându-i pe spate și pe umeri.
Atunci când a venit rândul Deianeirei să fie transportată, Nessus a încercat să o abuzeze, stârnind furia oarbă a lui Hercule. Centaurul este străpuns de săgeata otrăvită a lui Hercule însă, înainte de a-și da sufletul, Nessus îi spune Deianeirei că săgeata o va ajuta dacă vreodată va trebui să îi recâștige inima lui Hercule, ea putând folosi picăturile de sânge pentru a face o poțiune de dragoste.
La momentul respectiv, Deianeirei îi era greu să creadă că va avea nevoie vreodată să își recucerească soțul. Însă Hercule, după o serie de lupte și munci care trebuiau săvârșite, își părăsește soția pentru o perioadă de 15 luni. Timpul a trecut, iar Hercule nu se mai întorsese, îndrăgostindu-se de Iole, o tânără de o frumusețe rară. Aflând acestea, Deianeira îi confecționează o mantie stropită cu sângele lui Nessus și i-o trimite, sperând ca vorbele centaurului să fie adevărate.
Atunci când o îmbracă, însă, Hercule este cuprins de dureri cumplite, trupul începând să îl ardă, iar sângele dușmanului său îi iau mințile. Durerea era atât de mare încât el alege să moare, însă nimeni nu vrea să îl ajute să ia această decizie radicală. În ultimă instanță, el cere ajutor zeilor, iar Jupiter este cel care se îndură, trimițându-i fulgerele care îl despart de trupul de muritor. Hercule primește, însă, statutul de zeu și i se dă voie să locuiască pe Muntele Olimp alături de ceilalți zei.
Cum a aparut legenda lui Hercule
Nu puține sunt legendele și miturile care îl au în prim plan pe Hercule. Despre cele 12 Munci ale lui Hercule se vorbește foarte mult, ele presupunând diferite probe prin care erou trebuie să treacă și despre care îți voi vorbi într-un articol viitor, mult mai detaliat.
Datorită firii sale războinice, Hercule reușește să intre în multe belele și, prin urmare, în bătălii. Va fi printre primii luptători la războiul împotriva Spartei, va lupta împotriva driopilor, a centaurilor, lupta cu Anteu și cu Crycnus. Nu are rost să enumerăm numărul de morți, însă cert este că cel care învingea era de cele mai multe ori și cel care rămânea în viață.
Legenda lui Hercule în jurul lumii
La sfârșitul vieții sale, Hercule nu doar că devine nemuritor, dar mai este și venerat de pământeni! Aceștia îi recunosc în mod oficial statutul de zeu și îl vor comemora în a doua zi a lunii Metageitnion (undeva la sfârșitul lunii august). De asemenea, el este recunoscut și de alte popoare, în Egipt descoperindu-se un templu dedicat lui. Multe alte țări mediteraneene l-au recunoscut și i-au adus omagii, construindu-i temple. Ceva mai departe, pe Coasta de Azur, templul Heracles Monoikos este construit și chiar dă numele viitoarei zone Monaco.
Astrologia merge mână în mână cu mitologia și tocmai de aceea nu doar un asteroid, ci și o constelație poartă numele lui Hercule. Este una dintre cele mai mari constelații, însă nu este ușor de remarcat cu ochiul liber. Poate doar la începutul verii poți vedea forma astrală a peisajului mitologic.
Hercule este un nume de o mare valoare nu doar în mitologie și astrologie. Cu siguranță ai auzit de Stațiunea Băile Herculane aflată în județul Caraș-Severin. Locul datează încă din perioada împăratului Traian care, împreună cu ceilalți romani, au construit aici adevărate temple, monumente închinate lui Hercule.
Acestea fiind scrise, ai aflat și tu legenda lui Hercule. Vor urma și alte articole interesante care îl au în prim plan pe acest erou tocmai pentru că sunt multe de spus despre viața pe care el a avut-o. Așa că stai aproape! Și dacă ți-e dor de ceva mai multă gramatică sau vocabular, cursurile online de limbă greacă îți stau la dispoziție.
Te așteptăm și pe grupul nostru de Facebook, unde vei găsi o comunitate frumoasă de oameni care iubesc atât limba greacă cât și tot ce ține de cultura acestei minunate țări. Prietenii pe care îi poți cunoaște aici te vor ajuta cu sfaturi și materiale folositoare despre ceea ce înseamnă să înveți limba greacă.