Blog

Dionis, zeul grec al vinului, vegetației și festivităților

Care este cea mai ușoară cale de a cunoaște un popor? Citind despre istoria și legendele sale! Iar în cazul Greciei, acest lucru este unul de o importanță foarte mare! Nu poți să spui Grecia fără să te gândești la Legendele Olimpului, la zeii puternici și zeițele frumoase. 

            Tocmai de aceea noi am ales să îți prezentăm fiecare zeu în parte, cu bune și cu rele, pornind de la semnificația numelui și trecând în revistă cele mai cunoscute mituri pe care trebuie să le cunoști! Astăzi a venit rândul lui Dionis, zeul grec al vinului, al vegetației și chiar al poftelor trupești. Hai să descoperim împreună care este povestea sa! 

Originea numelui zeului Dionis 

Numele zeului Dionis este unul plin de semnificații. Unii istorici pun în evidență faptul că numele lui ar însemna fiul cel tânăr al lui Zeus. Pentru alți cercetători, numele ar trimite la Muntele Nisa, locul unde Dionis ar fi fost îngrijit de către nimfe. Un poet spune chiar că sensul numelui ar fi de cel născut de două ori. Cert este că toate aceste semnificații vorbesc despre caracterul și legendele ce se află în spatele zeului Dionis, lucruri pe care le vom descoperi împreună în cele de mai jos. 

Portretul zeului Dionis

Pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, credem că este esențial să vorbim despre portretele și simbolurile zeilor. De cele mai multe ori, Dionis era ilustrat ca fiind un bărbat matur, cu haine pe el și cu barbă și iederă în păr. Merge mereu cu un toiag după el, toiag ornat cu elemente ce țin de natura înconjurătoare: conuri de pin, frunze de vie. Totodată, el era mereu însoțit de un grup din care făceau parte preotese, fiare, silene. 

Care erau puterile zeului Dionis?

Poate cea mai mare întrebare este cea legată de puterile pe care le are acest zeu. Ei bine, Dionis este zeul vinificației, al strugurilor, al livezilor și vegetației, dar și al nebuniei, festivităților și ritualurilor religioase. Pe lângă toate acestea, el mai reprezintă și orgiile. Toate acestea îl transformă într-o adevărată inspirație pentru artiști care îi dedicau poezii și piese de teatru și chiar festivaluri întregi.

Câteva mituri ale Zeului Dionis 

            Cel mai cunoscut dintre miturile care îl au ca personaj principal pe Dionis este cel legat de nașterea sa. Părinții săi au fost Zeus și Semele, o muritoare de care acesta s-ar fi îndrăgostit. Însă va muri, ucisă fiind de fulgerele marelui Zeus, iar copilul nenăscut va fi salvat de zeu care l-a cusut în coapsa sa. De aceea numele lui Dionis înseamnă născut de două ori

            Această dualitate a zeului Dionis își pune amprenta asupra vieții sale. De multe ori, el pare să se situeze între statutul de zeu și om de rând, de bărbat și femeie, de moarte și viață. Nu este un lucru care să ne mire, deoarece Dionis este născut dintr-un zeu și o femeie muritoare, așa că aparține ambelor lumi.

            Mergând pe calea părinților săi, Dionis se îndrăgostește de Ariadna, o prințesă muritoare. Deși tatăl fetei, regele Minos al Cretei, nu era de acord cu această iubire, ea fuge pe insula Naxos. Abandonată în mijlocul pustietății, fără bani și mâncare, aceasta a fost salvată de către Dionis care o cere de soție. Mai mult decât atât, acesta o transformă în zeiță nemuritoare și îi oferă un loc la masa olimpienilor. Dragostea lor a fost atât de frumoasă încât multe opere de artă o ilustrează. Cele mai importante muzee ale lumii au tablouri în care Dionis și Ariadna sunt portretizați, îmbătați de iubire. 

Cadouri către Zeul Dionis

            Dionis a fost un zeu îndrăgit mai ales de artiști. Aceștia se regăseau în caracterul zeului și organizau în cinstea lui festivaluri de poezie și de teatru. Mai existau și alte sărbători ale recoltei, ale viței de vie, sărbători organizate în momentele cele mai bune pentru agricultură. Oamenii obișnuiau să se îmbrace cu hainele de sărbătoare, să facă hore și să ciocnească pahare cu vin. Vinul, simbolul lui Dionis, era cel ce făcea sărbătoarea specială. Această băutură magică putea aduce bucurie, să ușureze suferința sau să aducă inspirație divină. 

            Unde aveau loc astfel de festivaluri? În locuri precum Teatrul lui Dionis pe care îl poți vizita dacă ajungi în Atena. Inițial, acesta avea 17000 locuri și toate se ocupau când erau organizate aceste festivaluri. Cu adevărat impresionant, nu-i așa? 

            Cunoșteai toate aceste lucruri despre zeul Dionis? Acum ai mai adăugat câteva cunoștințe legate de mitologia greacă. Poți citi aici și despre ceilalți zei ai Olimpului. 

            Și dacă tot vorbim de Grecia, tu o vizitezi în această vară? Dacă da, avem o surpriză pentru tine: găsești o serie de articole care îți vor fi foarte folositoare. Ghidurile noastre de conversație, dar și cele de călătorii, te pregătesc de concediu așa cum se cuvine. Găsești aici cursurile de limbă greacă gratuite și pe blog articole despre destinații de vis ale Greciei. 

            Până data viitoare, αντιο σας!

Zakynthos şi Kefalonia – începe călătoria

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 27,80 lei.

Corfu – începe călătoria Berlitz

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 28,40 lei.

Ghid de conversaţie român-grec

Original price was: 37,90 lei.Current price is: 32,22 lei.

Gramatica limbii grecești contemporane

Original price was: 39,90 lei.Current price is: 33,92 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *