Scris de | Săndulescu Corina Ruxandra
Încă din cele mai vechi timpuri, poveștile de iubire au impresionat oamenii și au dat speranțe. Grecia antică nu face excepție de la astfel de povești, aventuri și intrigi, suferințe și bucurii. Și tocmai asta îți voi spune eu astăzi: o poveste cum numai grecii puteau născoci!
Povestea care urmează a fi scrisă este despre Zeus, Alcmena și Hercule. Alcmena a fost fiica regelui Electrion din Micene, soție a generalului Amphitrion.acest cuplu a avut 2 copii, însă ea este cunoscută pentru copilul făcut cu Zeus.
Zeus, îndrăgostit până peste cap de frumoasa Alcmena, profită de faptul că generalul era plecat pe câmpul de luptă și o păcălește. Se transformă, cu ajutorul zeului Mercur, luând înfățișarea soțului ei întors din război și astfel o păcălește.
Trimițându-și sclavul acasă, Amhitryon află că în casa sa se află cineva care îi seamănă la înfățișare. Și a doua zi, când Amphitryon vine acasă, soția sa îi povestește cum l-a întâmpinat cu o seară înainte și chiar s-a bucurat de o noapte de iubire cu dânsul.
Amphitryon, furios, își propune să îl prindă pe acel om pus pe șotii, cerând ajutor tuturor colegilor săi de armată, fără a da, însă, pedepse. Este greu să deosebești doi bărbați care arată la fel, așa că nu putea risca.
Atunci Zeus spune că va dezlega el această încurcătură, invitându-i pe toți la un ospăț pe cinste. Aici, în mijlocul veseliei, putând ușor a se pierde prin mulțime, Zeus și Mercur dispar. Sclavul adevăratului Amphitrion spune atunci, cu glas răsunător ,,Adevăratul Amphitryon (amfitron) este Amphitryonul unde se mănâncă și bea bine”, o expresie care este folosită și astăzi, referindu-se la un om bogat care oferă ospățuri în schimbul laudelor.
Din unirea lui Zeus cu Alcmena s-a născut Hercule (Heracles). Acesta este reprezentatul puterii intelectuale, dar și corporale a unui om-geniu. Se zice că fiecare popor are un Hercule al său.
Un mare rol l-a avut Hercule din Tyr sau Melkarth după cum este numele său fenician. Acesta este chiar personificarea poporului fenician și a călătoriilor pe mare și pe uscat. Peste tot era adus cultul acestui zeu.
Fenicienii sunt cei care doreau să stăpânească toate mările, fiind mari exploratori și cuceritori.
Cel mai cunoscut episod al lui Hercule este cel cu distrugerea barierei dintre Africa si Spania, lăsând astfel Oceanul (Atlantic) sa comunice cu Marea Mediterana. Deschizând aceasta strâmtoare prin separarea a doua stânci mari ce blocau oceanul să comunice cu Mediterana, in onoarea lui, cele doua stânci au fost numite Coloanele lui Hercule.
Iar apoi, prin separarea celor doi munți Abyda, din Africa și Calpe, din Spania, a rezultat o adevărată cale de comunicare între Ocean și Mediterană. Aici, Hercule a crezut că e capătul lumii, notând pe aceste coloare τίποτα παρά πέρα– nimic mai departe.
Se pare că, încă o dată, nimic nu stă în calea iubirii. Sau a atracției fizice, indiferent că e vorba de zeități și oameni. Pe vremuri, ca și în ziua de astăzi, totul era permis, atât în dragoste, cât și în război. Tu ce povești mai știi? Ești pregătit să afli multe altele? Vorbim câte-n lună și-n stele despre mitologia greacă (dar nu numai!) la cursurile online de limbă greacă unde te aștept și pe tine!