Blog

Fanarioții-băieții răi sau buni?

cursuri greaca

Lecții de greacă, cursuri, locații de vacanță…toate se regăsesc pe site-ul nostru! Ce ai zice, însă, de o scurtă lecție de istorie, însă nu una plină de date și evenimente, ci mai degrabă scurtă, interesantă și poate puțin controversată? Astăzi îți vorbim de perioada fanariotă, un eveniment marcant în istorie. Ce legătură are asta cu Grecia? Află mai jos!

Cine erau fanarioții?

În niciun caz nu erau băieții răi. Sau poate nu în totalitate. Chiar acesta este primul lucru care îți trece prin minte când te gândești la acea perioadă istorică, primele impresii se pot schimba. Desigur, epoca fanariotă nu a fost una tocmai plăcută pentru cei din Țara Românească și nu numai. Imperiul Otoman își cerea drepturile, așa că tot ceea ce a urmat după a fost o perioadă agitată pentru localnici. Cine erau, însă, fanarioții trimiși pe aceste meleaguri?

Fanarioții (în greacă οι φαναριώτες) erau greci cu statut important și cu multe bogății. Majoritatea locuiau în Constantinopol sau, mai bine zis, viitorul oraș Istanbul, în cartierul Fanar (Φανάρι) care le va da și denumirea sub care îi cunoaștem și noi. Ce putem spune despre acești fanarioți? Numai de bine: erau oameni culți, cu adevărat influenți, chiar cei care au reușit să educe nu numai Imperiul Otoman, ci și popoarele cucerite de aceștia. Și înainte de a deveni domnitori în țări precum a noastră, ei aveau funcția de dragomani la Înalta Poartă și se ocupau de relații internaționale, cele ale Imperiului cu diferite state europene.

De ce nu ne plac fanarioții?

Există câteva caracteristici negative care sunt amintite de fiecare dată când se aduce vorba despre perioada istorică fanariotă. Acestea sunt:

-Tot ce înseamnă politică a scăpat de sub controlul românilor, sultanii otomani numindu-și ei domnii lor fanarioți care să ne conducă poporul și care aveau drepturi administrative.

-Lucrurile erau instabile și temporare, mulți fanarioți rezistând maxim 7 ani în aceste funcții înalte.

-Obligațiile materiale față de Imperiu au crescut, așa că nu putem spune că s-a schimbat față de situația anterioară.

-Fanarioții urmăreau să se îmbogățească pe ei și cei din cercul lor apropiat (familie, prieteni etc)

De ce ne plac fanarioții?

Voi stârni, probabil, puțină controversă, însă dacă lucrurile nu sunt atât de întunecate precum am zis mai sus? Dacă există și o parte bună în povestea asta și dacă grecii au fost și personajele bune din această poveste? Hai să vedem cum s-au întâmplat lucrurile:

-Au adus educația la un alt nivel, mai aproape de cea europeană. Acest lucru a fost posibil chiar prin faptul că fanarioții obișnuiau să își educe în mod particular copiii cu profesori de limba franceză. Nu a durat mult și acest obicei a fost luat și de boierii noștri și alte personalități, așa că franceza a devenit o limbă auzită frecvent pe ale noastre străzi

-Literatura universală a fost adusă în țara noastră pentru că pe rafturile marilor fanarioți se găseau titluri grele de cărți. Gurile rele zic că nici măcar nu erau citite de acești greci, însă este important că au devenit cunoscute și la noi în țară.

-A apărut imediat influența greacă asupra stilului de viață, credinței, dar și vocabularului. O mare parte din cuvintele intrate atunci în vocabularul nostru au supraviețuit până azi.

-Au desființat iobăgia, mai întâi în Muntenia, apoi în Moldova. După această reformă, chiar și în clanurile boierilor au făcut curățenie.

-Au înființat printre primele forme de învățământ superior numite Școlile Domnești. Mulți tineri din perimetrul Europei de Sud-Est veneau să studieze aici unde se bucurau de atenția profesorilor greci. Majoritatea profesorilor erau greci, dar învățați, cunoscând multe limbi străine, dar și lucruri din domenii diverse.

-S-au ocupat de educația preoților, obligându-i să învețe limba română și au tipărit cărți religioase în limba noastră maternă. De fapt, un lucru interesant este faptul că în acea perioadă s-au tipărit mai multe cărți în limba română decât în greacă sau franceză.

Cum ți s-au părut aceste lucruri? Tu ce părere ai despre aceste personaje controversate din istorie? Multe astfel curiozități le poți descoperi și la cursurile online de limbă greacă! Nu vorbim doar despre gramatică și vocabular, povestim și din istorie! Te aștept!

Zakynthos şi Kefalonia – începe călătoria

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 27,80 lei.

Corfu – începe călătoria Berlitz

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 28,40 lei.

Ghid de conversaţie român-grec

Original price was: 37,90 lei.Current price is: 32,22 lei.

Gramatica limbii grecești contemporane

Original price was: 39,90 lei.Current price is: 33,92 lei.

Un gând despre “Fanarioții-băieții răi sau buni?

  1. Cristina spune:

    Mulțumesc!
    O mica atenționare: temporare, nu „temporale” in
    „Lucrurile erau instabile și temporale, mulți fanarioți rezistând maxim 7 ani în aceste funcții înalte.”

    1. pedagogu spune:

      Multumesc! Am corectat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *