Probabil că primul pas în orice interacțiune cu alți oameni este să știi să saluți, atunci când te înâlnești cu ei, și să spui ”rămas bun”, la despărțire. Dacă te afli în Grecia – fie că ești pe o insulă minunată, fie că ești pe o plajă dintr-o stațiune turistică sau pur și simplu în mijlocul unui oraș – bucuria celor de acolo de a fi salutați în propria lor limbă poate face minuni. Vei simți căldura și deschiderea pe care acest gest le provoacă din partea lor. Să începi o conversație astfel poate dicta tonul întregii discuții. Chiar dacă încă nu vorbești foarte mult în greacă (asta pentru că nu te-ai înscris la cursurile noastre încă 😊) o discuție care începe cu un salut în greacă, este una care pornește cu dreptul.
Ca în majoritatea limbilor, există o mulțime de moduri diferite de a saluta oamenii în greacă, iar în acest articol vom încerca să le amintim pe cele mai importante, astfel încât la următoarea ta călătorie în Grecia să ai deja câteva atuuri în bagaj.
Cum spun ”Bună ziua” în greacă
Există o mulțime de moduri de a spune „bună ziua” în greacă, dar, din fericire, există unul care funcționează în toate situațiile, indiferent de ora din zi și unde te afli.
Este γεια σας (ia sas), care înseamnă literal „sănătate vouă / dumneavoastră”.
Γεια σας poate fi folosit atunci când te întâlnești cu cineva pentru prima dată, când intri într-un magazin sau te intersectezi pe stradă cu cineva cunoscut.
Să nu uităm și de fratele său mai mic (informal) γεια σου (ia su) – ,,sănătate ție”.
Ca bonus, îl poți folosi și pentru a îți lua rămas bun în toate situațiile. De asemenea, dacă uiți cum să spui ”Bună dimineața” sau orice altă variantă pentru anumite momente ale zilei, totul va fi în regulă dacă folosești pur și simplu γεια σας.
Această formulă poate fi folosită fără probleme și pentru a răspunde la orice salut. Cu alte cuvinte, învață să pronunți acest salut și vei fi acoperit în foarte multe situații, fără prea multă bătaie de cap.
Salut formal vs salut informal
Este bine să reții când este potrivit să folosești o formulă informală (prietenească, apropiată) și când să saluți într-un mod formal (politicos, respectuos).
Γεια σας ar trebui să fie folosit când saluți două sau mai multe persoane, sau atunci când este vorba de o singură persoană, dar una față de care trebuie să fii politicos. În general, dacă nu este vorba de un prieten sau o persoană apropiată (una căreia te adresezi cordial direct cu prenumele) vei folosi această formă.
Poți să folosești salutul formal fără frică în orice situație, iar dacă cel/cei cu care interacționezi consideră că e cazul să treceți la ”tu”, îți vor transmite imediat acest lucru.
Γεια σου poate fi folosit cu persoane pe care le cunoști deja și cu care ești deja într-o relație destul de apropiată, sau cu persoane de vârsta ta, dacă ai sub treizeci de ani, să zicem. Excepție este Cipru, unde este mult mai obișnuit să te adresezi implicit cu „tu”.
De asemenea, vei auzi adesea doar γεια, mai ales între prieteni sau când îți iei la revedere. Este mai mult sau mai puțin echivalent cu „Salut!” și ar trebui să-l folosești urmând recomandările de mai sus pentru salutul informal.
Alte formule de salut în greacă
Γεια σας/σου este o formulă excelentă care te ajută în multe situații, dar există multe altele.
Una foarte formală, dar foarte important de știut, este Χαίρε (hére) / χαίρετε (hérete), care înseamnă ”Bucură-te / Bucurați-vă!”.
Cel mai adesea vei auzi χαίρετε atunci când intri într-un magazin și ești întâmpinat de personalul de acolo, sau într-un birou sau orice spațiu oarecum oficial. În această situație, ai la dispoziție opțiunea să răspunzi în același fel, sau să folosești pur și simplu… ai ghicit 😊 formula care ne scapă de orice grijă – γεια σας.
Desigur, mai ales între prieteni, vor fi și momente în care după formula de salut, se poate continua cu simpla întrebare ”Ce faci?”.
În limba greacă există nenumărate moduri de a adresa această întrebare (cu sensul de ce faci, cum ești, cum merge treaba, ce se întâmplă), și poți alege ce modalitate dorești, în funcție de context și de gradul de apropiere față de interlocutori.
Cel mai evident este probabil τι κάνεις; (ti cánis) (”;” este un semn de întrebare în greacă, apropos 😊), care este modul standard de a întreba pe cineva „Ce mai faci?” în greacă, deși reține că înseamnă literal „ce faci?”.
Dacă ești destul de apropiat cu cineva, este perfect normal să începi discuția în acest fel, și același lucru este valabil și pentru restul formulelor cu acest sens.
De exemplu: όλα καλά; (óla kalá) – „toate bune?”, care poate fi folosit și ca o expresie a îngrijorării („hei, este totul în regulă cu tine?”), dar de obicei ca un mod de a saluta.
Vom încheia această scurtă listă cu două formule care se pot folosi între prieteni, și anume τι γίνεται; (ti gínete) – „ce se întâmplă?” și τι νέα; (ti néa) – „ce mai e nou?”. Acestea sunt destul de casual și le-aș folosi doar cu oameni pe care îi cunosc destul de bine, dar este un mod frumos de a schimba puțin lucrurile.
Pentru alte formule de salut și pentru mai multe informații despre diferitele nuanțe dintre ele, te așteptăm la cursul de greacă, unde te vom învăța să vorbești greacă #pebune 😊 așa cum vorbesc grecii în viața de zi cu zi.
P.S. Nu pleca prea departe! Va urma un articol cu formulele de salut folosite în funcție de momentul zilei.