Tinutul elen este unul aflat la limita dintre real si legendar, la granita dintre Occident si Orient, un melanj de antic si modern.
Dar, cu siguranta, este o tara pe care o poti pune pe lista ta de TO DO! Nu vei ramane dezamagit – si iti vei si imbogati cultura generala enorm!
Vreau sa iti prezint cateva lucruri interesante despre aceasta tara magica, pe care, fie le-ai omis, fie nu sunt la indemana publicului larg, dar care cu siguranta iti vor deschide apetitul spre taramul lui Socrate!
Grecia este tara care cuprinde cele mai multe vestigii, ruine si monumente, pastrate in cele mai bune conditii, inca de peste 30 de secole.
Ellada moderna are niste peisaje pitoresti de-a dreptul fermecatoare. In plus, tara se mandreste cu munti inalti si plaje fine, stanci si defilee impresionante sau dealuri unduioase.
In aceasta tara, ca turist, gasesti absolut orice: trasee montane, zone de relaxare balneare, situri arheologice culturale, atractii turistice de distractie si entertainment, precum si locuri cu incarcatura religioase (Muntele Athos, Meteora, Oracolul etc.)
Buna dispozitie si pofta de viata sunt si ele prezente peste tot aici: cetatenii sunt foarte promitori, limba este melodioasa, mancarea este delicioasa si are specificul ei deosebit, iar dorinta de relaxare este prezenta in aer!
Sti ce nu s-a schimbat foarte mult in Grecia? Limba! Ea este un fel de reper, de etalon cultural grecesc cu care cetatenii atenieni sau corintineni moderni inca se mandresc si astazi!
Alaturi de limba latina, greaca veche a reprezentat pentru anticii Eliadei cam ce este limba engleza pentru populatia moderna a lumii. Ea era limba de circulatie europeana.
De aceea, limba lui Homer si a lui Pericle, e cea care a stat la baza lingvisticii si a dielectelor europene ce s-au dezvoltat in secolele ce au urmat destramarii oricarui imperiu (grec, roman, bizantin, otoman etc.). Altfel, spus: imperiile trec, limba ramane!
Te sperie gandul sa incepi invatarea unei limbi antice, cum este limba greaca? Nu ai niciun motiv! De ce? Pentru ca majoritatea fondului lingvistic romanesc este o contopire de limbi antice (greaca si latina), la care se adauga anumite influente nomade.
Ce e diferit la limba greaca? Alfabetul. Literele grecesti par niste hieroglife, dar, la o analiza mai atenta, vei observa ca acestea seamana destul de mult cu cele ale alfabetului romanesc – si ca scriere, si ca ordine de aparitie.
Intr-un curs de limba greaca vei putea descoperi multe lucruri interesante si fascinante in acelasi timp, cum sunt: etimologia greaca a unor cuvinte romanesti, ce inseamna la origini anumite prenume de origine greaceasca pe care noi le punem copiilor nostri si cum poti comunica eficient si liber in aceasta limba mediteraneana.
Oricum, daca vrei sa inveti greaca, pot sa iti confirm ca deja cunosti o gramada de cuvinte in aceasta limba. Limba romana s-a alimentat enorm din ethosul acestei limbi, pastrand si sensul si, uneori, si grafierea cuvintelor identice in limba noastra.
Trebuie sa mai amintesc faptul ca limba greaca este foarte melodioasa, este o limba curgatoare, nu este dificil de pronuntat, iar, odata ce te-ai familiarizat cu cu alfabetul original grecesc, totul va fi usor, rapid si satisfacator!
In plus, daca vei si lua la pas aceasta frumoasa tara, ca un calator dornic sa descopere misterele unui pamant cu iz de antichitate, limba greaca te va ajuta foarte mult in comunicarea cu localnicii sau in intelegerea culturii scrise din vestigii, de pe monumente sau simplele mesaje din strazile grecesti.
Asadar, nu mai astepta – incepe cursurile de limba greaca si porneste in expeditie spre Mediterana cu incredere! 🙂