Blog

Hefaistos, zeul alungat din Olimp

Oamenii din perioada Greciei Antice se gândeau într-un anumit fel la zeitățile Olimpului: îi priveau cu respect și uneori cu teamă. Le recunoșteau măreția și li se închinau pentru a se bucura de cadourile lor. Totodată, se temeau de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă zeii se înfurie pe ei. Puteau fi lipsiți de ploi, de soare, de mâncare și chiar de fertilitate. Cert este că nu era deloc indicat să îi superi pe zei!

Însă nu toți zeii din Olimp se bucurau de o asemenea măreție și venerare. Dacă nu se ridicau la anumite standarde, ei nu aveau ce căuta printre cei mai buni. Asta se întâmplă în cazul zeului Hefaistos care, având un defect fizic, nu a fost primit printre frații și surorile sale. Află mai jos totul despre acest zeu și despre cum era tratată imperfecțiunea în rândul zeilor! 

Originea numelui zeului Hefaistos

Ἥφαιστος, după cum este numit în limba greacă veche, are și el un nume care poartă un sens ascuns. În acest caz, Hefaistos ar însemna cunoscător al lumii, după cum consideră Platon și Socrate. Despre cunoașterea lumii nu putem fi siguri, însă în ceea ce privește meșteșugurile și metalele, nimeni nu îl întrece pe zeul Hefaistos! 

Zeul Hefaistos – Portret și simboluri 

Motivul pentru care zeul Hefaistos a fost alungat din Olimp se poate vedea chiar din portretele sale. Acesta s-a născut cu un picior șchiop și, după cum știi, zeii acceptau și ilustrau doar perfecțiunea. Din acest motiv, el a fost alungat chiar de propria sa mamă, Hera. În artă, el este ilustrat ca fiind un bărbat trecut de prima tinerețe, purtând o tunică scurtă care îi arată piciorul șchiop. Simbolurile sale sunt ciocanul de fierar, o pereche de clești și nicovala. 

Care erau puterile zeului Hefaistos? 

Zeul Hefaistos era priceput la tot ceea ce înseamnă meșteșug. Din mâinile sale ieșeau arme fabuloase, armuri spectaculoase și alte creații nemaiîntâlnite. Atelierul său era în vulcani, iar ucenicii săi erau ciclopii. Pe lângă armele pe care le făcea pentru zei, acesta le creează și bijuterii zeițelor, dar și elementele decorative de la temple. Chiar și cele mai fabuloase obiecte precum armura lui Ahile și sandalele lui Hermes sunt creațiile lui Hefaistos. Impresionant, nu-i așa? Și, chiar nu a fost acceptat mult timp în rândul zeilor, muritorii îl adorau. Ei se închinau lui pentru că îi ajutau să construiască toate acele obiecte care le-ar fi putut face traiul mai ușor, dar și mai frumos, bijuteriile lui făcând orice muritoare de rând să se simtă asemenea unei zeițe.

Câteva mituri ale lui Hefaistos, zeul meșteșugarilor 

Când vine vorba de Hefaistos și de legendele sale, trebuie să începem cu povestea nașterii, dar și a alungării din Olimp. Cele două întâmplări au mare legătură una cu cealaltă. Există numeroase mituri legate de nașterea lui Hefaistos – unele povestesc despre cum acesta este fiul lui Zeus și al Herei, altele spun că ar fi doar fiul Herei. Zeița s-ar fi înfuriat pentru că Zeus a născut-o singur pe Atena și ar fi făcut același lucru cu Hefaistos. Cert este că Hera este mama lui biologică, iar în privința lui Zeus lucrurile sunt puțin incerte. Însă acesta este farmecul miturilor grecești – poveștile lasă loc și imaginației cititorului sau ascultătorului. 😊 Însă în toată această poveste apare un element neașteptat – deformarea zeului Hefaistos. Zeița Hera, după ce l-a născut, și-a dat seama că al său copil este urât și deformat, lucru neacceptat printre zei. Cuprinsă de furie și rușine, ea îl alungă din Olimp în Lemnos. Hefaistos, aterizând, se rănește grav însă, cu ajutorul nimfelor marine, reușește să se recupereze. Tot nimfele sunt cele care îl adăpostesc în primii săi ani de viață. Desigur, Zeus află într-un final despre toate acestea și îl lasă să se întoarcă în Olimp. Aici, Hefaistos reușește să se facă acceptat, iubit și chiar admirat de toți frații și surorile sale, impresionând cu abilitățile sale de meșteșugar. Tot în Olimp, el îi ajută pe ceilalți zei în momentele cele mai critice – securea lui reușește să îi despice capul lui Zeus atunci când Atena se naște și tot el este cel care o modelează pe Pandora, prima femeie și cea înzestrată cu toate darurile. 

Deși a fost singurul zeu exilat care s-a întors în Olimp, Hefaistos tot își dorea să se răzbune pe a sa mamă, Hera, cea care l-a alungat din ceruri. Înainte de a ajunge înapoi printre zei, Hefaistos îi trimite Herei cel mai frumos tron care a fost creat vreodată, construit doar din aur. Aceasta a fost foarte încântată de cadou și l-a primit, însă când s-a așezat, s-a trezit imobilizată. Hefaistos a fost cel care a creat niște șnururi fermecate care o țineau strâns legată pe zeiță. Această capcană a fost răzbunarea sa pentru respingerea de la naștere. Toți zeii au mers la Hefaistos și l-au implorat pe zeu să o elibereze pe Hera, promițându-i un loc în Olimp, alături de ei. Singurul care a reușit să îl convingă a fost Dionis, prieten cu Hefaistos, însă doar după ce l-a îmbătat. Alte mituri povestesc despre cum Hefaistos este de acord să o elibereze pe mama sa, însă cu o singură condiție: căsătoria cu zeița Afrodita. Zeus, simțind că nu are de ales, îi promite lui Hefaistos un loc alături de zei, dar și mâna Afroditei. 

În ceea ce privește căsătoria lui Hefaistos cu Afrodita, zeița frumuseții, putem spune că a stârnit multe controverse. La fel ca în zilele noastre, în perioada Greciei Antice oamenii, dar și zeii, vorbeau despre tot ceea ce se întâmpla, aveau opinii și nu ezitau să le împărtășească. Această căsătorie a fost una foarte neașteptată și toți se întrebau cum de a ajuns zeul șchiop să fie împreună cu Afrodita. Mulți spun că tocmai datorită listei lungi de pretendenți pe care Afrodita îi avea, Hera și Zeus au trebuit să ia măsuri drastice. Pentru a evita eventualele certuri dintre zei, Hera decide ca Afrodita să se căsătorească cu Hefaistos, candidatul ideal pentru a diminua conflictele. Nu știm care variantă este cea mai aproape de adevăr, căsătoria aranjată sau șantajul lui Hefaistos, însă cert este că cei doi zei ajung să fie împreună. 

P.S. Ai auzit de noul nostru serviciu? Începând de astăzi, poți apela cu încredere la experții noștri pentru orice serviciu de traducere, fie din greacă în română, fie din română în greacă. Găsești aici toate detaliile de care ai nevoie! 

Cadouri către zeul Hefaistos

După cum îți povesteam în cele de mai sus, Hefaistos a fost un zeu foarte iubit de oameni. Aceștia îl venerau, iar zeul îi ajuta, făcându-le viața mai ușoară cu darurilor sale. În semn de mulțumire, oamenii au construit Templul lui Hefaistos în Atena. Îl poți vizita și tu dacă ajungi pe meleagurile grecești. Istoricii spun că templul ar fi fost închinat zeului Hefaistos, dar și zeiței Atena și a fost construit în jurul anului 450 î.Hr. Este ușor de ajuns și cu siguranță merită vizitat! 

Călătoria noastră în timp se oprește aici, însă te lăsăm să visezi cu ochii deschiși la aceste vremuri demult apuse. Dacă vrei să guști puțin măcar din viața grecilor și să profiți de sezonul estival, pe blogul nostru găsești multe destinații grecești care merită atenția ta. Până data viitoare, te lăsăm să le explorezi! 

Zakynthos şi Kefalonia – începe călătoria

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 27,80 lei.

Corfu – începe călătoria Berlitz

Original price was: 29,90 lei.Current price is: 28,40 lei.

Ghid de conversaţie român-grec

Original price was: 37,90 lei.Current price is: 32,22 lei.

Gramatica limbii grecești contemporane

Original price was: 39,90 lei.Current price is: 33,92 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *