Tu cum te pregătești de vacanța în Grecia? Visezi cu ochii deschiși în timp ce dai scroll pe Pinterest, asculți muzică grecească și abia aștepți să savurezi Moussaka? Îți mai lipsesc doar câteva cuvinte în limba greacă și… puțină istorie! De acestea ne ocupăm noi – pe blog găsești multe informații prețioase, iar lecțiile gratuite de limba greacă îți vor fi de un real ajutor. Iar astăzi îți vom vorbi puțin despre cultura grecească, continuând seria articolelor despre zeitățile grecești. Ești pregătit să afli totul despre Hermes, zeul călătoriilor, zborului și al comerțului?
Originea numelui zeului Hermes
După cum te-am obișnuit, mai întâi de toate vom vorbi despre semnificația numelui. Acest lucru te ajută înțelegi mai bine caracterul personajului și povestea sa. Ἑρμῆς, fiu al lui Zeus, are un nume derivat din grecescul herm și care ar putea să însemne morman de pietre. Acest cuvânt era folosit de multe ori pentru a desemna un punct de reper. Totodată, semnificația numelui său ar putea face referire la locul său de naștere, Muntele Cyllene.
Zeul Hermes – Portret și simboluri
Este ușor să îți dai seama de felul în care este o persoană văzându-i portretul. Tocmai de aceea s-a pus și încă se pune foarte mare accent pe felul în care suntem ilustrați. Poate în Grecia Antică nu existau profilurile de Facebook, însă cu siguranță zeii erau și ei portretizați. Hermes apare, de cele mai multe ori, ca un tânăr plin de viață, purtând un halat până la genunchi și o mantie. Totodată, el are cizme înaripate care îi oferă abilitatea de a călători cu viteza luminii.
Printre simbolurile sale se numără pălăria petasos folosită în antichitate de oameni pentru a se proteja de soare, de multe ori această pălărie fiind și ea înaripată, dar și de un toiag decorat cu 2 șerpi care avea puteri magice. Se pare că, având acest obiect la el, Hermes putea să îi adoarmă pe oameni sau, dimpotrivă, să îi trezească.
Care erau puterile zeului Hermes?
Fiecare zeu avea o bucățică din Paradis și, respectiv, din putere. Lui Hermes i-au revenit mulțimile, călătoriile și ospitalitatea, dar și comerțul, viclenia și hoția. Totodată, având cizmele și casca înaripate, el a devenit mesagerul zeilor, putând să se deplaseze cu ușurință între lumi. Însă abilitățile sale nu se rezumă doar la asta – Hermes era și un bun orator, fiind chiar cel care a inventat această artă. Putea cu ușurință să comunice cu celelalte zeități, dar și cu muritorii de rând. Tot Hermes este și stăpânul granițelor, mai ales pentru că el putea trece din lumea celor vii în a celor morți și chiar la granița dintre viață și moarte.
Și, în cazul în care nu știai, zeul este reprezentantul fertilității. În special bărbații se închinau lui pentru a fi potenți și a putea avea moștenitori puternici.
Câteva mituri ale zeului Hermes
Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de Hermes este cel al toiagului tău. Poate te întrebi cum a ajuns să fie un simbol al acestui zeu sau care este legătura dintre Hermes și Apollo. Ei bine, pentru a afla toate acestea, trebuie să ne întoarcem foarte mult în timp, mai exact în momentul nașterii lui Hermes. Fiu al lui Zeus și al Maiei, cea mai mare dintre cele șapte Pleiade, Hermes a fost născut într-o peșteră de pe Muntele Cyllene. În foarte scurt timp, chiar în aceeași zi, el reușește să creeze lira și să compună un imn în cinstea propriei sale nașteri, dar și să fure vitele lui Apollo. Cum a creat acest instrument? Se spune că pentru a inventa lira, Hermes ar fi ucis o broască țestoasă și ar fi făcut instrumentul din intestinele și carnea ei. Între timp, Apollo a aflat cine i-a furat vitele și, furios, caută să se răzbune. Cel mai probabil, lucruri teribile s-ar fi petrecut dacă Apollo nu ar fi fost plăcut impresionat de cântecul lui Hermes. În acel moment, Apollo își iartă fratele mai mic și îi jură prietenie pe viață. Totodată, ca un simbol al celor întâmplate și al încrederii în talentele sale, îi dăruiește caduceul, toiagul vestit.
Află aici totul despre Apollo, zeul Soarelui și al Luminii.
Dintre toți zeii, Hermes era unul dintre cei mai îndrăgiți. Pe lângă fratele său, Apollo, care i-a jurat prietenie veșnică, Artemis a fost cel care l-a învățat pe Hermes tot ceea ce trebuie să știe despre vânat, iar Pan i-a arătat tainele naiului. Hermes a fost cel care le-a reunit pe Persefona cu mama sa, Demetra, despre care am vorbit în acest articol. Chiar și pe Hercule îl ajută la capturarea câinelui cu 3 capete, Cerberus, aflat în lumea subterană.
Iar un ultim mit despre care amintim în acest articol este cel legat de zeița Hera. Știm cu toții că aceasta avea un temperament aprig și le făcea zile fripte atât lui Zeus, cât și urmașilor săi. Sau cel puțin celor care erau concepuți cu alte femei, muritoare sau zeițe. Hermes, zeul vicleniei, și-a dat seama din prima că este mai bine să o aibă pe Hera drept aliată. Astfel, el s-a deghizat în Ares, fiul zeiței și s-a strecurat în brațele Herei. Aceasta a luat copilul în brațe și l-a alăptat, transformându-l în fiul său adoptiv. Alăptându-l, ea l-a recunoscut ca făcând parte din familie și, din acel moment, ea a fost obligată să îl trateze ca pe fiul său, lăsând la o parte orice gând de răzbunare.
Cadouri către zeul Hermes
Unul dintre locurile încărcate de magia personajului Hermes este chiar Muntele Cyllenius. Pe vremuri existau, pe vârful muntelui, un templu și o statuie dedicate lui. Acum, timpul și-a pus amprenta asupra locurilor acestea și au rămas doar legendele. Muntele Cyllenius este, însă, un loc demn de a fi vizitat. Poți să faci drumeții și să te bucuri de peisaje sublime, ascultând… liniștea!
Nu puține sunt legendele grecilor. Numărul zeilor ți se poate părea copleșitor, însă, cu ajutorul articolelor noastre, îți va fi ușor să reții câteva dintre cele mai cunoscute mituri. Pe blog vei găsi informații și despre alți zei grecești, iar noi te vom încânta și data viitoare cu astfel de povești pline de iubire, suspans și… mister! Până atunci, αντιο σας!