Scris de | Săndulescu Corina Ruxandra
Halkidiki…atât de vânată de turiști, atât de multe se spun despre ea și, totuși, mereu e altfel! Nu contează de câte ori o vizitezi, te va surprinde de fiecare dată! Așa s-a întâmplat și cu participanta noastră de la cursurile online de limbă greacă care a ales să ne povestească din călătoria sa sublimă. Pregătește-te să călătorești și tu alături de ea!
Unele persoane se laudă că aleg de peste 15 ani să meargă pe insula Thassos Mi s-a întâmplat și mie ceva asemănător, poate chiar mai fascinant: am fost de trei ori în același loc, într-un singur an, descoperind de fiecare data alte lucruri frumoase și interesante. Este vorba de localitatea Stavros din Macedonia Centrala, dar și despre locurile din apropierea ei.
Mare mi-a fost surprinderea să descopăr că sunt mai multe localități denumite Stavros in Grecia. Stavros înseamnă “cruce” în această limbă melodioasă. Vă amintiți de frumoasa biserica din București – Stavropoleos care trimite la acest cuvânt.
Despre acest Stavros localnicii spun că are dealuri și văi in forma de cruce (de unde și semnificația din spatele numelui său) și se găsește cam la 80km de Salonic, undeva în nord-estul peninsulei Halkidikki.
Aici am întâlnit ceva rar, ireal chiar, mai ales în zilele de astăzi:oameni care sunt fericiți cu viața lor și cu locul in care trăiesc, nedorind să schimbe nimic din toate astea. Oameni empatici si sinceri ca niște copii, însă pricepuți in afaceri si negustorie ca majoritatea grecilor. Femei foarte harnice, ferme si hotărâte care stăpânesc perfect arta discursului. Oameni care își păstrează tradițiile, decența si o viață de familie creștină, crescută in spiritul ortodox al Muntelui Athos- Agion Oros- venerat in această zonă.
Cu toții am visat la acele peisaje de vis văzute pe internet sau chiar in realitate care înfățișează insulele grecești superbe, cu plaje mirifice izolate de restul lumii, cu grote săpate in calcar, toate de o frumusețe rară. Stavrosul nu are așa ceva, însă impresionează printr-un alt tip de frumusețe. Situat in Golful Orfanos, in partea de nord a peninsulei Calcidice (când spun nord nu va gândiți la frig, ci doar la paralela 40), Stavrosul este înconjurat de o formă precum o potcoavă, plină de dealuri înalte, superbe, împădurite, însă lăsând loc in mod generos plajelor si celorlalte așezări apropiate Vrasna si Asprovalta. Spectaculos înaintează in mare muntele Pangaion, impresionând cu înălțimea sa de aproape 2000 m si insula Thassos, aflata in fata Stavrosului, in depărtare, vizibila doar când vremea este deosebit de senina și celor care așteaptă răbdători pentru a o vedea.
Asa cum din Santorini se pot vedea cele mai frumoase apusuri de soare din Grecia, Stavros te invită să admiri răsăritul soarelui spectaculos: în iunie, soarele răsare între Pangaion si Thassos, iar în septembrie din Thassos. Un alt fenomen spectaculos este curcubeul – Ουράνιο Τόξο – care apare des in urma ploilor de iunie ce vin amenințătoare dinspre Pangaion si care închide capetele golfului.
Plajele sunt imense și sălbatice , pline de nisip fin, dar sunt si plaje cu apa puțin adânca, locuri amenajate, preferate de familiile cu copii. Exista si locuri pentru rulote pentru cei aventurieri. Orașul are și un port foarte frumos cu puțină activitate din partea vapoarelor mari.
În estul plajei, acolo unde se termină localitatea Stavros și începe Vrasna (despre care se spune ca este întemeiată de generalul spartan Vrasidas), se varsă în mare un râu curat provenit din lacul Volvi, zona constituind o mare atracție pentru pescari, dar nu numai. Este un loc demn de a fi vizitat.
În vestul localității, în afara ei, se întind plaje nesfârșite tocmai până aproape de Olympiada, o alta localitate de vis, dar și aproape de vestita Stagira, locul unde s-a născut marele Aristotel.
Orașul vechi, Ano Stavros, se întinde ca un triunghi cu vârful în sus și baza spre plajă, pe dealurile ce îl străjuiesc. Câteva biserici frumoase sunt presărate pe alocuri, iar la poale se afla un Lykeion și o unitate de pompieri. În vârful triunghiului se afla un cartier în care locuiesc mulți vlahi, dar și restaurantul Agnanti, de unde se vede foarte frumos întreg orașul, dar și arcul albastru al golfului. Liniștea și florile mângâiate de Marea Tracica este caracteristică zonei, iar turiștii vin din toate colțurile lumii pentru a se bucura de ele.
Mi-a fost recomandată și celebra mănăstire Εικοσιφοίνισσα, care s-ar traduce “20 de palmieri”(se presupune că întemeietorul ei, German, a stat într-o oaza aproape de Ierusalim, oază în care se găseau 20 de palmieri, primind de la îngerul Maicii Domnului viziunea ridicării unei mânăstiri). Mânăstirea cu o asemenea poveste impresionantă în spate se găsește pe muntele Pangaion, nu foarte sus, dar a fost atacată atât in primul, cât și în al doilea război mondial de către bulgari, ea fiind pe atunci mănăstire de călugări. În prezent, aceasta este mănăstire de maici, iar din bogățiile atacate nu s-a putut recupera prea mult, dar se fac negocieri cu Bulgaria pentru returnarea unor bunuri ale acestei mânăstiri aflate in Muzeul de Istorie de la Sofia.
Viața oamenilor de pe aceste meleaguri m-a impresionat pentru că este liniștită si este trăita cu nesaț zilnic, nu privită de la distanță. Nimeni nu se grăbește, iar necazurile nu par să-i afecteze. Am întâlnit și tristețe și chiar boli, dar acestea sunt întâmpinate de recunoștința locuitorilor pentru viața lor.
Credința in Dumnezeu este puternica în cazul locuitorilor ai Stavrosului și cred că aceasta este răsplătită prin traiul în acest paradis pe care l-am descoperit și eu în vizitele mele.
Mergeți in Stavros ca sa fiți fericiți!
Nu puteam încheia această călătorie mai bine decât prin aceste minunate cuvinte! Iar o asemenea poveste nu face decât să stârnească în noi acel dor de ducă, dar și curiozitate pentru a descoperi mai multe despre acest popor minunat și limba sa! Cursurile online de limba greacă îți vor oferi atât informațiile lingvistice de care ai nevoie, cât și toate acele povești despre popor, tradiție și cultură. Te aștept cu drag!