Probabil că nu o afli de la noi pentru prima oară și mai mult ca sigur știi deja, Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume. De la destinații de vacanță în Grecia până la plajele de vis care te așteaptă an de an să te bucuri de ele, de la locurile încărcate de istorie și până la muzica grecească cunoscută pe întreg pământul, Grecia este – în sine – o poveste, întotdeauna cu final fericit.
Și dacă tot am amintit de plaje, insule grecești și muzica de care atâția se îndrăgostesc iremediabil, te-ai gândit vreodată ce ar fi această muzică fără… limba greacă? Ei bine, pe cât de frumoasă este Grecia și istoria ei, pe atât de frumoasă este limba greacă. Și tocmai despre ea vrem să îți spunem câteva cuvinte.
Am spus în titlu că îți vom împărtăși ”aproape tot ce trebuie să știi”. Asta pentru că o parte dintre cele mai interesante lucruri despre limba greacă le-am spus deja în alt articol, și poate că nu ar fi rău să îl citești și pe acela, dacă vrei să afli cât mai multe.
Greaca nouă sau… greaca veche?
Limba greacă provine inițial din proto-greacă, limba vorbită cu 3000 de ani înainte de Hristos. Ulterior, a devenit ceea ce astăzi numim greaca veche, care a fost vorbită în timpul Antichității. Greaca actuală s-a dezvoltat după căderea Imperiului Bizantin în 1453.
Caracterul unic al limbii grecești poate fi descris prin faptul că această limbă nu face parte din nicio familie de limbi. Aceste tipuri de limbi se numesc limbi izolate. Limba greacă este pur și simplu limba care vorbește singură despre ea însăși 😊.
Limba greacă modernă (sau nouă) este o limbă vie, cu mai mult de 600.000 de cuvinte. Iar această bogăție vine tocmai din moștenirea grandioasă pe care limba greacă o duce mai departe. Pentru că greaca are o vechime de aproximativ 3500 de ani, ceea ce o face cea mai veche limbă din lume care este încă în uz. Desigur, există diferențe între greaca veche și greaca modernă, însă dacă vrei să vorbești limba greacă te vei putea lăuda că vorbești o limbă a cărei istorie înșirată peste veacuri te duce până la Homer. E ceva, nu-i așa? 😊
Și dacă asta nu este de ajuns, gândește-te că la vreo 800 de ani depărtare de Homer, cărțile din Noul Testament au fost scrise tot în ceea ce astăzi numim greaca veche.
Alfabetul grecesc și limba greacă au influențat mai mult decât ai crede și limbile moderne occidentale. Despre literele grecești, însă, îți recomandăm acest articol, în care vei afla tot felul de lucruri interesante despre acestea, dar și cât de importante sunt în continuare pentru foarte multe domenii ale culturii și științei universale.
Alfabetul grecesc
Alfabetul grecesc a fost folosit încă din secolul al VIII-lea î.Hr. Cel mai vechi exemplu de litere grecești identificat este reprezentat de inscripțiile de pe ceramică și o cupă de aur cunoscută sub numele de Cupa lui Nestor.
Alfabetele latin, coptic și chirilic (printre altele) se bazează toate pe alfabetul grecesc.
Limba greacă – o necesitate
Nu știm dacă pentru tine este sau nu astăzi o necesitate să vorbești limba greacă, însă e bine să știi ca acest lucru era considerat altfel în antichitate. Când Grecia antică a fost cucerită de romani și a devenit una dintre provinciile Imperiului Roman, cuceritorii au recunoscut chiar ei faptul că a cunoaște limba greacă era era o condiție obligatorie pentru orice persoană care voia să se considere educată.
Unde pot să vorbesc limba greacă acum?
Greaca este limba oficială a Greciei, numită și Republica Elenă, și este, de asemenea, una dintre limbile oficiale ale Republicii Cipru. Există mari comunități grecești și cipriote în SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, Canada, Chile, Africa de Sud și Rusia, dar și în țările vecine, precum Albania, Bulgaria și Turcia.
Nu înțeleg limba greacă
Englezii și americanii au o vorbă pentru a exprima situațiile în care nu înțeleg nimic:
It’s all greek to me.
Și asta pentru că, probabil, datorită diferenței de scriere, e cel mai la îndemână exemplu pentru o stare de confuzie maximă.
Dar cum oare se exprimă grecii în astfel de situații? 😊 Ei bine, au și ei niște expresii asemănătoare, ca să nu rămână mai prejos:
Eίναι κινέζικα για μένα
(íne chinézica ia ména)
Pentru mine este chineză.
Citate celebre în greacă
Aici chiar că nu ne-ar ajunge un articol. Dar ce vorbim de un articol pe blog, când sunt biblioteci întregi cu cărți care adună între paginile lor cele mai frumoase sau mai înelepte cuvinte în limba greacă. Și asta pentru că, de-a lungul vremii, Grecia a dat lumii întregi câteva dintre cele mai luminate minți care au trăit pe fața pământului.
De exemplu, dacă te gândești la filosofie, este inevitabil să duci gândul mai departe fără să te oprești mai întâi și mai întâi la numele Socrate, sau Platon.
Οι σοφοί άνδρες μιλούν επειδή έχουν να πουν κάτι. Οι ανόητοι επειδή κάτι πρέπει να πουν
(I sofí ándres milún epidí éhun na pun cáti. I anóiti epidí cáti prépi na poun)
Oamenii înțelepți vorbesc pentru că au ceva de spus. Proștii pentru că trebuie să spună ceva.
Platon
Greaca fără profesor
Noi, cel puțin, nu recomandăm 🙂
Limba greacă este o limbă superbă și nu este greu de învățat. Cu siguranță și tu poți să vorbești limba greacă. Dar, dacă acesta este visul tău, cel mai indicat este să înveți limba greacă cu ajutorul unui profesor. Acesta te va ajuta să eviți capcanele în care poți cădea dacă începi acest demers de unul singur. Progresul tău va fi mult mai rapid dacă pornești de la bun început pe un drum sigur.
Și, până la urmă, nici nu trebuie să ne crezi pe cuvânt. Solicită o lecție demo gratuită și te vei convinge singur de tot ceea ce îți spunem.