Am tot discutat în articolele anterioare despre limba greacă și originile sale, formele sale vechi și ne-am făcut cu toții o idee cu privire la trecutul său. Încet-încet ne îndreptăm spre epoca noastră și vom vorbi despre limba greacă modernă, cea pe care majoritatea dintre noi am învățat-o sau plănuim să o învățăm, individual sau prin intermediul unor cursuri online.
De când putem vorbi despre limba greacă modernă? Forma modernă a limbii grecești este un concept creat special pentru a se distinge de forma antică; a început să fie folosită ca limbă oficială a poporului grecesc chiar după Războiul de Independență.
Cum s-a ajuns la forma actuală, modernă a limbii grecești? Pentru a afla acest lucru, trebuie să călătorim prin timp și să descoperim, pe scurt, evoluția limbii grecești. Am povestit într-un articol precedent despre primele scrieri cunoscute și descifrate, cel puțin parțial, din limba greacă.
De la scrierea liniară B până la greaca modern a fost un drum lung și anevoios. Perioada clasică a urmat-o pe cea veche, cunoscută fiind pentru lucrările lui Homer. Limba greacă bizantină este și ea cunoscută și încă se mai folosesc unele forme ale sale mai ales în domeniul religiei ortodoxe.
Un moment crucial atât în istoria poporului grecesc, cât și în cea a limbii sale, a fost Războiul de Independență. Din nevoia de schimbare a luat naștere katharevousa, un hibrid al formei antice și a celei folosite în viața de zi cu zi de către greci.
Nu după mult timp s-a sesizat o diferență destul de mare între această formă a limbii grecești care se voia a fi vorbită și limba care era folosită în realitate. Inevitabil, o formă democratică a limbii grecești apare în anii 70 și devine limbă oficială.
Cum arată limba greacă în ziua de astăzi? Ca în cazul oricărei limbi, întâlnim diferențe între forma orală și forma sa scrisă. De asemenea, precum și în cazul limbii române, se pot observa diferite dialecte ale limbii, în funcție de regiunea pe care o vizitezi.
Cele mai sesizabile diferințe sunt cele ce țin de regiunea nordică și de cea sudică. Partea nordică cuprinde majoritatea părții continentale a Greciei până la Golful Corintului, în timp ce dialectal sudic este întâlnit în peninsula Peloponezului și o mare parte din Insulele Aegiane și Ionice.
Ce putem spune despre fonetica limbii grecești moderne? Limba greacă are 7 vocale distincte (/α/,/ε/,/ι/, /η/, /ο/, /υ/, /ω/), iar când vine vorba de consoane, acestea sunt 17. Alte schimbări majore în acest domeniu ar fi:
-
Pronunția consoanele duble s-a simplificat: thalassa (mare) se citeste thálasa, ca si cum s-ar scrie cu un singur „σ”
-
/L/ este înlocuit cu /r/ dacă se află înaintea consoanelor: adelphos (frate) devine adherfós, ambele forme continund sa coexiste.