Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Blog
Articole Similare
Thassos, destinația ideală pentru o vacanță de neuitat
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Plaje superbe, apă, nisip fierbinte, soare, munte și mare. Thassos abundă în “spectacol”, le are pe toate și e potrivită pentru toți. Insula de Smarald este o adevărată comoară pentru țara zeilor și…pentru cei ce se lasă fascinați de frumusețea ei.
Totul despre limba greacă veche
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Limba greacă…cum să nu o iubești? Cum să nu îți placă muzicalitatea sa, sunetele specifice și caracterele ușor de recunoscut? Iar de al său popor, nici nu mai vorbim! Grecii se numără printre cei mai ospitalieri oameni din întreaga lume, dornici să îți arate împrejurimile, să te învețe din tainele limbii grecești și câte ceva despre cultura lor. Tu cât de multe știi cu adevărat despre limba elină? Sau despre etapele care au fost parcurse pentru a se ajunge la forma ei actuală pe care atâția învățăcei vor să o învețe?
Iarna în Grecia – o altă poveste, aceeași magie
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Probabil că pentru majoritatea dintre noi, primele imagini care ne vin în minte dacă auzim cuvântul Grecia se compun din insulele parcă desprinse din picturi și plajele nesfârșite unde aurul nisipurilor îmbrățișează neîncetat albastrul ireal al apelor. Iar deasupra tuturor acestora, un cer nesfârșit, senin și prietenos, ca un ștergar de azur așezat peste un pământ binecuvântat.
Astăzi, însă, vrem să vă vorbim puțin despre o altă Grecie. Despre una la fel de frumoasă, încărcată de aceeași magie și în aceeași măsură de primitoare. Poate fi una la fel de însorită sau poate fi îmbrăcată pe alocuri de o mantie albă. Este vorba despre Grecia în timpul iernii, care te așteaptă să își spună o altă poveste, întotdeauna fascinantă.
Limba greacă – aproape tot ce trebuie să știi
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Probabil că nu o afli de la noi pentru prima oară și mai mult ca sigur știi deja, Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume. De la destinații de vacanță în Grecia până la plajele de vis care te așteaptă an de an să te bucuri de ele, de la locurile încărcate de istorie și până la muzica grecească cunoscută pe întreg pământul, Grecia este – în sine – o poveste, întotdeauna cu final fericit.
Și dacă tot am amintit de plaje, insule grecești și muzica de care atâția se îndrăgostesc iremediabil, te-ai gândit vreodată ce ar fi această muzică fără… limba greacă? Ei bine, pe cât de frumoasă este Grecia și istoria ei, pe atât de frumoasă este limba greacă. Și tocmai despre ea vrem să îți spunem câteva cuvinte.
Literele grecești
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Cu o cultură de mai bine de 3000 de ani în spate, când spui Grecia spui, înainte de toate, istorie. Și asta pentru că ceea ce Grecia a însemnat pentru civilizația și cultura lumii întregi nu se poate descrie în puține cuvinte. Gândirea (în toate domeniile care se ocupă cu ea, de la filosofie până la științele exacte), literatura și arta în general, datorează atât de mult acestei culturi care a dat lumii atâția și atâția oameni minunați. De altfel, chiar alfabetul grecesc reprezintă un mic tezaur. Am vorbit și aici despre literele grecești, încărcate de istorie. Iar acum te invităm să afli și alte lucruri interesante despre…
Insula Samothraki
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Peisajele sălbatice și liniștea copleșitoare pe care le poți găsi pe această insulă, fac din Samothraki o destinație perfectă pentru o altfel de vacanță în Grecia, o escapadă de vis departe de aglomerație și de agitația locurilor puțin mai comerciale.
Apollo, zeul soarelui
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Apollo este celebrul zeu olimpian al mitologiei grecești. El a întruchipat idealul elenistic al kalokagathia καλοκαγαθία), o unitate de frumusețe fizică și valoare morală remarcabilă. Fiu al lui Zeus și al lui Leto, Apollo a devenit zeul mult venerat al soarelui și al luminii de pe Muntele Olimp. Atât de mare era prestigiul său încât a fost singurul zeu important care a rămas cu același nume atât în mitologia greacă cât și în cea romană, lucru cu totul impresionant în sine, dacă ne gândim că nici măcar Zeus cel puternic nu a avut parte de același tratament.
Hades și Persefona – o poveste de dragoste nemuritoare
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Mitologia greacă a oferit lumii întregi unele dintre cele mai interesante povești pe care omenirea le-a spus și le-a ascultat vreodată. Pornind e la pretextul unei povești mai mari despre facerea lumii și despre modul în care aceasta funcționează, grecii ne-au vorbit încă din antichitate – și o fac chiar și acum, peste veacuri – prin intermediul zeilor, zeițelor și eroilor, despre tot ceea ce înseamnă sufletul omenesc, despre cele mai nobile dar și întunecate dimensiuni ale acestuia.
Poseidon, zeul mării
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
În Grecia, totul pare să se învârtă în jurul mitologiei. Frumusețile culturale, obiceiurile, chiar și oamenii vorbesc cu mult patos despre zeii antichității. Așa că este necesar să cunoști și tu câteva informații despre mitologia grecească, informații ce țin de cultura generală. Noi ne-am asigurat că ai făcut cunoștință cu toți Zeii Olimpieni, prezentându-i pe toți în articolele de pe blogul nostru. Ultimul, dar nu cel din urmă zeu rămâne Poseidon, cel care domnește peste ape și marinari. Află mai jos tot ce trebuie să știi despre fratele lui Zeus, Poseidon!
Hefaistos, zeul alungat din Olimp
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Oamenii din perioada Greciei Antice se gândeau într-un anumit fel la zeitățile Olimpului: îi priveau cu respect și uneori cu teamă. Le recunoșteau măreția și li se închinau pentru a se bucura de cadourile lor. Totodată, se temeau de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă zeii se înfurie pe ei. Puteau fi lipsiți de ploi, de soare, de mâncare și chiar de fertilitate. Cert este că nu era deloc ndicat să îi superi pe zei!
Însă nu toți zeii din Olimp se bucurau de o asemenea măreție și venerare. Dacă nu se ridicau la anumite standarde, ei nu aveau ce căuta printre cei mai buni. Asta se întâmplă în cazul zeului Hefaistos care, având un defect fizic, nu a fost primit printre frații și surorile sale. Află mai jos totul despre acest zeu și despre cum era tratată imperfecțiunea în rândul zeilor!
Hermes, mesagerul zeilor
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Tu cum te pregătești de vacanța în Grecia? Visezi cu ochii deschiși în timp ce dai scroll pe Pinterest, asculți muzică grecească și abia aștepți să savurezi Moussaka? Îți mai lipsesc doar câteva cuvinte în limba greacă și… puțină istorie! De acestea ne ocupăm noi – pe blog găsești multe informații prețioase, iar lecțiile gratuite de limba greacă îți vor fi de un real ajutor. Iar astăzi îți vom vorbi puțin despre cultura grecească, continuând seria articolelor despre zeitățile grecești. Ești pregătit să afli totul despre Hermes, zeul călătoriilor, al zborului și al comerțului?
Demetra, zeița grâului și a agriculturii
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Cu toții am auzit de frumoasa zeiță Afrodita, de Atena, zeița înțelepciunii sau de Artemis, reprezentanta vânătorii. Însă câți dintre noi știm povestea zeiței Demetra? Știai că este mama Persefonei? Sau că este responsabilă de apariția celor patru anotimpuri? Răspunsul la toate aceste întrebări, dar și multe alte lucruri interesante le vei afla în cele de mai jos. Continuând seria despre zeitățile grecești, te invităm să citești povestea Demetrei, zeița iubitoare de oameni, de natură și, cel mai important, una dintre zeițele care se identifică foarte mult cu rolul de mamă.