Scris de | Săndulescu Corina Ruxandra
Cu ce asociem noi poporul viteaz al Greciei? Cu mitologia sa bogată! Oricâte legende și mituri ai citi, vei descoperi multe altele care îți vor stârni curiozitatea. Despre zei și zeițe cu siguranță ai auzit, poate chiar și citit câteva dintre poveștile lor. O parte dintre ele au fost portretizate în diferite articole de pe blogul nostru.
Astăzi, la sugestia unor participanți la cursurile online de limbă greacă, atenția noastre se mută pe cele 9 muze ale Greciei. Tu ce știi despre ele?
Zeii și ființele divine au apărut menționate pentru prima data în scrierile din India. Aceste idei apărute pe acest teritoriu s-au răspândit în scurt timp și la alte popoare, Babilon, Siria, Media, Persia, Fenicia și Egipt modificând aceste caractere după moravurile, obiceiurile și personalitățile sale.
Datorită fenicienilor și spiritului lor comercial, grecii au luat primii contact cu Melkart și Astarteia, identificați aici cu Hercules si Aphrodita. Aceștia au fost introduși în coloniile din Tyr și Sidon.
Grecii nu concepeau ideea unei forțe atât de mare care să ia forma unui singur zeu. Ei nu își puteau imagina o zeitate atât de puternică care să conducă tot. Astfel, vechea lume monoteistă a devenit politeistă, Zeus fiind însoțit acum de Poseidon, Mercur, Apollo, Ares, Afrodita si Hera.
Pe lângă aceștia, în cultura lor au apărut și Semizeii (Eroii), personaje care nu erau nemuritori precum zeii și erau îngropați pe Insula Fericiților.
O transformare fundamentala s-a produs atunci când grecii au adăugat acestor ființe supreme caracteristici omenești, creând astfel numeroasele legende.
În ceea ce privește descrierea credințelor religioase ale vechilor popoare, cuvântul mitologie însumează totul despre acest domeniu: mithos- μύθος-poveste si logos – λὁγος– cuvant, descriere.
Mitologia reprezintă expansiunea geniului omenesc și cea mai de preț forma de cunoaștere a unui om de cultura. Alături de pictură, sculptură, muzică și literatură, mitologia reprezintă o bază a înțelegerii culturii.
1. Clio
Clio este Muza istoriei – κλειώ ιστορία, cea înfățișată cu un manuscris în mână. Câteodată, ea ține în mâna dreapta o trompeta pentru trâmbițarea marilor acțiuni sau chiar un orologiu pus în mișcare de un curent de apă, simbol al ordinii cronologice al evenimentelor istorice. Chiar și figura sa senină se prezintă asemenea istoriei- imparțială. Mai este ilustrată și drept muza care cânta despre expedițiile glorioase atât ale oamenilor, cât și ale eroilor.
2. Euterpe
Grecii iubeau și iubesc muzica! Tocmai de aceea, Euterpe este zeița care reprezintă muzica.
Numele ei înseamnă vesel, plăcut. În ilustrații, Euterpe poartă două flaute pentru serbările lui Bacus (cultul dionisiac). Ea reprezenta muzica jocului și a flautului. Legenda spune că, în cele din urmă, ea s-a unit cu fluviul trac Strymon.
3. Thalia
Thalia este muza comediei, o zeiță a bucuriei. Este ilustrată surâzând, simbolizând bucuria. Ea apare la petrecerile vesele, însă fără destrăbălare. Thalia este cea care dă un caracter sociabil evenimentului, plăcerea de a bea și de a mânca. Τhaliaxin – θαλιάξειν era un cuvânt folosit atunci când se adunau prietenii și beau veseli.
Numele de muza comediei a fost oferit de romani, vizibil inspirați de masca pe care Thalia o ține în mână.
Care dintre aceste muze te inspiră pe tine? Dacă nu te regăsești în niciuna dintre ele, stai fără grijă! Mai sunt câteva despre care îți vom povesti, așa că stai pe aproape. Iar pentru cei nerăbdători, cuvinte și curiozități te așteaptă la cursurile online de limbă greacă. Contactează-ne pentru că suntem la un click distanță!