Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Blog
Articole Similare
Thassos, destinația ideală pentru o vacanță de neuitat
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Plaje superbe, apă, nisip fierbinte, soare, munte și mare. Thassos abundă în “spectacol”, le are pe toate și e potrivită pentru toți. Insula de Smarald este o adevărată comoară pentru țara zeilor și…pentru cei ce se lasă fascinați de frumusețea ei.
Iarna în Grecia – o altă poveste, aceeași magie
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Probabil că pentru majoritatea dintre noi, primele imagini care ne vin în minte dacă auzim cuvântul Grecia se compun din insulele parcă desprinse din picturi și plajele nesfârșite unde aurul nisipurilor îmbrățișează neîncetat albastrul ireal al apelor. Iar deasupra tuturor acestora, un cer nesfârșit, senin și prietenos, ca un ștergar de azur așezat peste un pământ binecuvântat.
Astăzi, însă, vrem să vă vorbim puțin despre o altă Grecie. Despre una la fel de frumoasă, încărcată de aceeași magie și în aceeași măsură de primitoare. Poate fi una la fel de însorită sau poate fi îmbrăcată pe alocuri de o mantie albă. Este vorba despre Grecia în timpul iernii, care te așteaptă să își spună o altă poveste, întotdeauna fascinantă.
Cuvinte uzuale împrumutate din limba greacă II
- Publicat de cursurigreaca
- 1 comentariu
Sunt atâtea cuvinte grecești pe care le știi deja cel puțin într-o formă extrem de asemănătoare cu originalul – fără să fii conștient de acest lucru. Și asta pentru că limba română a împrumutat de-a lungul timpului un număr mare de cuvinte din greacă. Desigur, știm deja despre literele grecești și termenii științifici de origine greacă folosiți pe tot pământul. Însă acum ne referim la cuvinte uzuale, cuvinte pe care le folosești de multe ori aproape zilnic, și care provin din limba greacă. Despre acest subiect am început să vorbim și aici, iar astăzi vrem să îți aducem câteva informații noi. După cum spuneam 🙂 puțin câte puțin îți aducem Grecia mai aproape.
Insula Samothraki
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Peisajele sălbatice și liniștea copleșitoare pe care le poți găsi pe această insulă, fac din Samothraki o destinație perfectă pentru o altfel de vacanță în Grecia, o escapadă de vis departe de aglomerație și de agitația locurilor puțin mai comerciale.
Poseidon, zeul mării
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
În Grecia, totul pare să se învârtă în jurul mitologiei. Frumusețile culturale, obiceiurile, chiar și oamenii vorbesc cu mult patos despre zeii antichității. Așa că este necesar să cunoști și tu câteva informații despre mitologia grecească, informații ce țin de cultura generală. Noi ne-am asigurat că ai făcut cunoștință cu toți Zeii Olimpieni, prezentându-i pe toți în articolele de pe blogul nostru. Ultimul, dar nu cel din urmă zeu rămâne Poseidon, cel care domnește peste ape și marinari. Află mai jos tot ce trebuie să știi despre fratele lui Zeus, Poseidon!
Hefaistos, zeul alungat din Olimp
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Oamenii din perioada Greciei Antice se gândeau într-un anumit fel la zeitățile Olimpului: îi priveau cu respect și uneori cu teamă. Le recunoșteau măreția și li se închinau pentru a se bucura de cadourile lor. Totodată, se temeau de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă zeii se înfurie pe ei. Puteau fi lipsiți de ploi, de soare, de mâncare și chiar de fertilitate. Cert este că nu era deloc ndicat să îi superi pe zei!
Însă nu toți zeii din Olimp se bucurau de o asemenea măreție și venerare. Dacă nu se ridicau la anumite standarde, ei nu aveau ce căuta printre cei mai buni. Asta se întâmplă în cazul zeului Hefaistos care, având un defect fizic, nu a fost primit printre frații și surorile sale. Află mai jos totul despre acest zeu și despre cum era tratată imperfecțiunea în rândul zeilor!
Hermes, mesagerul zeilor
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Tu cum te pregătești de vacanța în Grecia? Visezi cu ochii deschiși în timp ce dai scroll pe Pinterest, asculți muzică grecească și abia aștepți să savurezi Moussaka? Îți mai lipsesc doar câteva cuvinte în limba greacă și… puțină istorie! De acestea ne ocupăm noi – pe blog găsești multe informații prețioase, iar lecțiile gratuite de limba greacă îți vor fi de un real ajutor. Iar astăzi îți vom vorbi puțin despre cultura grecească, continuând seria articolelor despre zeitățile grecești. Ești pregătit să afli totul despre Hermes, zeul călătoriilor, al zborului și al comerțului?
Demetra, zeița grâului și a agriculturii
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Cu toții am auzit de frumoasa zeiță Afrodita, de Atena, zeița înțelepciunii sau de Artemis, reprezentanta vânătorii. Însă câți dintre noi știm povestea zeiței Demetra? Știai că este mama Persefonei? Sau că este responsabilă de apariția celor patru anotimpuri? Răspunsul la toate aceste întrebări, dar și multe alte lucruri interesante le vei afla în cele de mai jos. Continuând seria despre zeitățile grecești, te invităm să citești povestea Demetrei, zeița iubitoare de oameni, de natură și, cel mai important, una dintre zeițele care se identifică foarte mult cu rolul de mamă.
Din poveștile cursanților. De ce să nu te bazezi doar pe Google Translate? (în decizii importante)
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Vi s-a întâmplat să vedeți texte în limba română și să vă dați seama imediat că sunt traduse cu ajutorul unei aplicații? Uneori rezultatul e chiar hilar. Studiez limba greacă de ceva timp și mărturisesc faptul că mai folosesc Google Translate uneori. Fie că vreau să înțeleg sensul unei fraze, fie că vreau să verific modul în care se scrie un cuvânt, pentru mine este o unealtă utilă. Dar rămân de părere că în lucrurile importante sau decizii importante ar trebui să ne bazăm pe surse mai de încredere.
Atena, zeița înțelepciunii în Grecia antică
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Ce semnificație poartă numele zeiței Atena? Oare are legătură cu orașul cu același nume? Continuând poveștile Greciei Antice, astăzi îți vorbim despre Atena, zeița mult iubită de către toți. Vei afla totul despre numele său, dar și despre ce o făcea atât de specială: puterile pe care le avea.
Ares, zeul războiului și al cruzimii
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Personajele negative… Stârnesc în noi sentimente confuze, nu ne plac, însă le urmărim cu interes evoluția și ne bucurăm când dau și cel mai mic semn de bunătate sau omenie. Și fiecare poveste bună are un astfel de personaj, iar mitologia grecească nu face excepție de la regulă. Este vorba despre Ares, cel neiubit nici de zei, nici de oamenii de rând. Reușește el să de-a dovadă de bunătate pe parcursul anilor sau este doar un personaj violent și mânios? Află în articolul de mai jos!
5 frumoase cuvinte grecești greu de tradus, de care te vei îndrăgosti
- Publicat de cursurigreaca
- 0 comentarii
Știai că există anumite cuvinte grecești fără un echivalent propriu-zis în limba română? Le dau bătăi de cap traducătorilor, însă nu și nouă! Îți vom povesti despre 5 cuvinte grecești care reflectă chiar câteva dintre caracteristicile acestui popor: frumusețe, pasiune și emoție. Ai simțit vreodată ceva, o anumită stare pe care pur și simplu nu o poți exprima într-un cuvânt? Ei bine, grecii reușesc să facă acest lucru. Hai să aflăm împreună traducerile din greacă în română a celor mai minunate cuvinte grecești.