A fost odată ca niciodată un personaj foarte iubit de către toți copiii (și nu numai!). Numele său este Moș Nicolae și, în cazul în care nu știai, chiar există! Care este povestea sa și ce legătură are acesta cu Grecia noastră iubită vei afla în articolul de mai jos!
Cine e Sfântul Nicolae?
Moș Nicolae este un adevărat personaj de poveste. În ziua de astăzi el este cunoscut drept un bătrân simpatic, bun și generos care mereu împarte daruri tuturor copiilor, însă povestea originală este alta și se află în strânsă legătură cu religia. Spre deosebire de Moș Crăciun, Sfântul Nicolae din Mira pentru greci sau Sfântul Nicolae din Bari pentru italieni este real.
Acesta a fost om care provenea dintr-o familie bogată dar, în ciuda acestui lucru, era cunoscut mai ales pentru dărnicia sa. A fost episcop în orașul grecesc Mira din Asia Mică și obișnuia să povestească despre minunile lui Hristos într-o vreme în care acestea nu erau considerate adevăruri. Tocmai datorită acestui lucru a fost și exilat pentru adevărurile spuse de el.
De asemenea, el era considerat a fi Ocrotitorul Marinarilor. Nu de puține ori, aceștia obișnuiau să se închine lui în momentele dificile din largul mării. Se spune că Sfântul Nicolae îi aducea în siguranță pe marinarii ce colindau Marea Egee. Aceștia chiar obișnuiau ca, în loc să-și ureze unul celuilalt drum bun, să zică fie ca Sfântul Nicolae să-ți mânuiască cârma!
Dacă sfântul este recunoscut de majoritatea popoarelor europene, află că și moaștele sale au o poveste interesantă! S-ar spune că acestea ar fi fost furate de pe meleagurile grecești și duse în partea sudică a Italiei. Acolo au rămas până astăzi și se crede că în Bari, Bazilica Sfântului Nicolae îi adăpostește moaștele.
Sfântul Nicolae în Grecia
Află că în Grecia Sfântul Nicolae este foarte iubit! Dacă alegi să vizitezi Loutraki în viitoarea ta vacanță, nu uita de cele două biserici dedicate acestui sfânt! Ambele sunt structuri arhitecturale care impresionează prin simplitatea lor, însă vei simți cu adevărat prezența sfântului dacă alegi să le vizitezi! Și grecii, asemenea nouă, îl sărbătoresc pe 6 decembrie, o zi în care se obișnuiește a se mânca bulgur sau grâu fiert.
Aceste mâncăruri simbolizează boabele pe care Sfântul Nicolae le-a oferit săracilor în vremurile de mare foamete. Astfel, credincioșii duc grâul la biserică, iar după binecuvântarea preotului, acesta poate fi servit, oamenii îl savurează și se gândesc cu recunoștință la Sfânt.
Cum a devenit Moș Crăciun?
Cum a devenit sfântul un personaj atât de îndrăgit? Ei bine, Sfântul Nicolae era deja un om bun și blând, bucuros să îi îndrume pe toți cei care îi cereau sfatul și acest lucru era cunoscut încă de când era în viață. Însă întâmplarea care l-a făcut pe acest sfânt să devină cu adevărat un simbol al dărniciei este cea a salvării celor 3 surori. Se zice că într-o zi Sfântul Nicolae a aflat povestea unui tată sărac care avea 3 fiice. Acesta nu avea deloc bani pentru a le crește așa că se hotărâse să le vândă ca sclave.
Profund impresionat de această situație, Nicolae decide să ajute această familie, strecurându-le, noaptea, câțiva bănuți. Se pare că banii au căzut în cizmele fetelor și de aici încolo totul e poveste! 😊 Așa a luat naștere obiceiul de a primi daruri în noaptea Sfântului Nicolae, noaptea în care cei mici, dar și cei dragi sufletului nostru primesc o atenție.
Moș Crăciun sau cum a devenit acest personaj un fenomen global
De la Sfântul Nicolae la Moș Crăciun – cum s-a făcut această trecere? Ei bine, sfântul era reprezentat ca fiind un bătrânel binevoitor, cu barbă și veșminte roșii și a rămas astfel și secole mai târziu. Deși nu toate popoarele cred în aceste întâmplări religioase, s-a păstrat totul ideea unei persoane care impresionează prin blândețea și bunătatea sa. Însă cum a ajuns acesta să fie reprezentat ca un moș ușor dolofan, vesel și care duce în spate un sac plin de cadouri?
Întreg parcursul istoric nu este atât de bine cunoscut, însă nu punem să nu menționăm apariția unui poem numit O vizită de la Sfântul Nicolae (A visit from Sf.Nicholas) scris de un doctor pentru ai săi copii; aici se spune povestea unui bătrân plinuț și vesel care venea cu o sanie trasă de reni (așa aflăm, pentru prima oară, numele renilor), dăruind celor mici cadouri diverse. Alte legende urbane ar zice că el este rezultatul unei campanii publicitare a unei celebre băuturi răcoritoare (cred că știm cu toții despre ce marcă este vorba😊 ) așa că, încă din anii 1900, Moș Crăciun este așa cum îl știm noi: vesel, șugubăț și poartă un costum roșu atât de specific!
Verdict: Moș Nicolae sau Moș Crăciun?
Concluzia este simplă: îi iubim pe amândoi! După cum ai citit mai sus, Moș Nicolae este chiar un personaj adevărat a cărui poveste se întinde până în ziua de azi. Și el, dar și Moș Crăciun ne învață un lucru de neprețuit: bucuria darurilor! Atât cel care primește, dar și cel care dăruiește se bucură nespus! Fericirea din ochii celor dragi în momentul în care deschid cadourile și descoperă surprizele este de nedescris, iar cei care pregătesc aceste daruri sunt adevărați spiriduși ai Moșului, fie el Nicolae sau Crăciun!