Boboteaza, cunoscută și sub numele de Epifania, este o sărbătoare de iarnă care vine la pachet cu cea a Crăciunului și a Noului An. Ea este celebrată pe ziua de 6 ianuarie, adică foarte curând și tocmai de aceea ar trebui să știi câte ceva despre această zi, mai ales că este onorată atât la români, cât și la greci! Află mai jos tot ceea ce trebuie să știi despre Bobotează!
Boboteaza, sărbătoarea care ne binecuvântează anul
Un lucru foarte frumos este faptul că poporul nostru și cel grecesc împart aceeași credință. Este un motiv în plus pentru a vizita această țară chiar și în perioada marilor sărbători religioase precum cele de iarnă.
Așadar, să începem! În Grecia, Boboteaza este cunoscută și sub numele de epifanie sau chiar theofanie (cuvintele provin chiar din această limbă – epifania și theofania). Este una dintre cele mai vechi tradiții creștine deoarece celebrează botezul lui Iisus Hristos, botez săvârșit de către Ioan Botezătorul.
Tradiții de Bobotează în Grecia
Fiind o sărbătoare religioasă, momentul culminant al acestei zile va avea loc în biserică. În ajunul zilei, se va ține o slujbă, după care preotul va colinda casele creștinilor, având în mână o cruce și ramuri de busuioc. Astfel va sfinți fiecare casă în care este așteptat cu emoție, binecuvântând locul, dar și oamenii.
Dintre obiceiuri nu uităm să menționăm de koliva (sau colivă, după cum o știm noi) care se întâlnește la mesele grecilor, mai ales în zona Cretei. Această mâncare de grâu este servită atât oamenilor, cât și viețuitoarelor gospodăriei pentru a avea un an nou îmbelșugat și sănătos.
Indiferent dacă vorbim de sat de oraș, locul în care se află o apă (iaz, râu, mare) trebuie să fie sfințit de preot. Toți credincioșii se adună și se roagă pentru prosperitate și sănătate, iar preotul binecuvântează apele aruncând o cruce specială spre ele. Flăcăii viteji se aruncă în apele reci, uneori înghețate și caută această cruce. Cel care o va aduce la suprafață se va bucura de noroc și abundență tot anul care urmează! În acest moment, preotul eliberează și un porumbel alb, simbol al Duhului Sfânt, gest menit să aducă aminte credincioșilor de adevărata semnificație a sărbătorii.
Acest obicei este acompaniat de creștini care vor cânta colinde. Kalanda Foton sunt colinde speciale ale acestei zile, iar cei care le vor cânta vor fi răsplătiți cu dulciuri și bani. În unele zone precum insula Patmos, aceste colinde sunt autentice și păstrează versurile vechi de sute de ani. Ele încep cu povești despre crearea lumii și continuă până la momentul botezului, astfel încât aceste cântece sunt considerate o adevărată comoară culturală și religioasă.
O altă tradiție care îți poate aminti și de cele cu specific românesc este rougkatsaria. Vizitatori din întreaga lume sunt profund impresionați de acest obicei atunci când au ocazia să îl vadă! Este vorba de un grup de 10-15 persoane care umblă din casă în casă și colindă în ajunul bobotezei. Acești vestitori poartă costume specifice și trebuie să aibă neapărat în grup anumite personaje: un mire și o mireasă, un preot, un bunic și un medic, dar și un arkoudiaris, un îmblânzitor de urși (ursar). În spatele acestui obicei este credința că aceste personaje, contra unei sume de bani modeste, te vor apăra de spiritele rele și de necazurile anului care a început. Este o tradiție întâlnită în multe părți ale Greciei, însă numele său poate suferi ușoare modificări.
Obiceiurile nu se opresc în această zi. Pe 7 ianuarie îl sărbătorim pe Ioan Botezătorul, iar grecii se adună și impresionează prin dansurile lor tradiționale în centrul orașelor și satelor. Este un adevărat spectacol de la care nu trebuie să lipsești! Acum, fota (luminile), lumina puternică și sfântă a Bobotezei va alunga kalikantzaroi (spiridușii ghiduși de care am mai povestit) înapoi unde le e locul, cel puțin până la iarna următoare.
După cum observi, multe dintre aceste tradiții grecești de Bobotează îți pot aminti de cele românești. Este o sărbătoare religioasă importantă pe care o poți celebra în Grecia – vei descoperi foarte multe lucruri interesante despre acest popor!
Iar dacă dorești să porți conversații cu localnicii și să le pui întrebări despre koliva sau kalanda, nu ar strica să știi câteva cuvinte în limba greacă! Te aștept la cursurile online de limba greacă unde, în noul an, se adună iubitorii acestui popor și se pregătesc pentru frumoase călătorii!