Îți poți închipui o lume fără litere? Nici noi! Tocmai de aceea astăzi în lumina reflectoarelor se află alfabetul grecesc cu ale sale litere speciale fără de care lumea care ne înconjoară nu ar mai fi la fel! Tu știi cât de importante sunt literele grecești?
Învățarea alfabetului este un prim pas atunci când vine vorba de studiul unei limbi străine, iar greaca nu face excepție de la regulă! De asta începem și noi începem cu alfabetul în cadrul cursurilor online de limbă greacă. În plus, a cunoaște alfabetul grecesc devine, în ziua de astăzi, o parte importantă din propria cultură generală. Așa că haide să aflăm împreună totul despre aceste litere purtătoare de istorie!
Cum apărut alfabetul grecesc?
Mai întâi, ar trebui să aflăm câteva ceva despre alfabet. Chiar și cuvântul în sine ne trimite la limba greacă, fiind compus din primele două litere ale acesteia – Alfa și Vita. Iar definiția spune că alfabetul cuprinde toate literele care, așezate într-o anumită ordine, reprezintă sunetele și apoi cuvintele unei limbi.
Iar când vine vorba despre alfabetul grecesc, este bine să știi că a luat naștere încă din anul 750 î.Hr., iar la origine a avut scrierea feniciană. Acest lucru s-a întâmplat într-un mod natural, mai ales că aceste popoare (al fenicienilor și al grecilor) luau contact destul de des datorită comerțului. Grecii trebuiau și ei să țină evidența mărfurilor într-un mod sau altul. Astfel folosirea și notarea literelor și cifrelor a devenit un lucru esențial. Dovada existenței acestui alfabet constă în cunoscutele inscripții de pe Cupa lui Nestor și vasul Dipylo.
Ce au păstrat și ce au adăugat grecii noului alfabet? Ei bine, au păstrat o parte din caracterele feniciene, însă marea inovație a constat în adăugarea vocalelor a, e, i, o și u. Acesta a fost un pas extrem de important în alcătuirea alfabetului grecesc deoarece a făcut totul mai ușor – scrierea, citirea și chiar pronunția cuvintelor.
Și pentru că doar marii înțelepți și învățați cunoșteau și foloseau alfabetul, grecii au dorit să creeze un sistem de scriere care să fie utilizat de întreg poporul. Astfel, literele grecești au devenit parte din viața locuitorilor, iar poveștile și legendele mitologice au ajuns până la urechi noastre, sute și mii de ani mai târziu.
Având 24 litere, din care 7 vocale și 17 consoane, alfabetul grecesc nu a avut mereu această formă. Mai jos găsești câteva informații despre tipurile de litere grecești în funcție de perioada istorică.
Alfabetul grecesc antic
Află că în perioada antică circulau mai multe feluri de alfabet. Se pare că formele variau în funcție de regiunile în care se foloseau, iar literele pe care le conținea alfabetul grecesc antic puteau fi în număr de 24 până la 28. Tot în această perioadă apare și referire biblică de la alfa la omega, începutul și sfârșitul.
Sigma, scrisă ca σ, avea două forme de minuscule. De asemenea, digamma, o literă care se pronunța ca un w foarte dur, a fost una dintre primele litere grecești scoase din uz.
În ceea ce privește pronunția, istoricii încă au bătăi de cap. Fiind o formă foarte veche de a alfabetului, nu putem ști ce accente se foloseau.
Alfabetul grecesc clasic
Forma clasică a alfabetului grecesc se referă, în principiu, la partea literară. Imediat ne zboară gândul la marele Platon, Aristotel și celelalte mari personalități ale Greciei. Tocmai de aceea, literele grecești din această perioadă sunt de o mare valoare atât lingvistică, cât și istorică.
Literele grecești clasice erau păstrate ca majuscule și scrise pe suprafețe precum papirus și pergament. Această formă a alfabetului grecesc este cea care ne permite astăzi să studiem operele marilor filosofi fără a simți că descifrăm integrame 😊.
Alfabetul grecesc modern
Ceea ce numim astăzi alfabet grecesc a suferit multe transformări de-a lungul timpului. Putem spune chiar că a supraviețuit unor vremuri nu tocmai ușoare, războaielor, incendiilor și altor catastrofe ale naturii care ar fi putut șterge de pe suprafața pământului nu doar omenirea, ci și urmele lăsate de aceasta.
Limba oficială a Greciei, dar și a Ciprului, este greaca modernă, adoptată chiar după căderea Imperiului Bizantin. Păstrând unele caracteristici fonetice, dar și gramaticale, literele grecești sunt foarte ușor de folosit și, prin urmare, de învățat. Cel mai mult au avut de suferit sunetele, dar și articolele hotărâte, dativul fiind scos din discuție.
Dacă (încă!) nu știi care sunt literele alfabetului grecesc, află că noi tot am vorbit despre ele pe blog.
Le găsești aici, împreună cu pronunție
Iar dacă dorești să participi la cursurile online de limbă greacă, unde vom învăța atât aflabetul grecesc, cât și cuvinte, expresii uzuale și lucruri interesante din cultura Greciei, te aștept! De asemenea, te invit în comunitatea noastră, a iubitorilor de limbă greacă, actuali sau viitori cursanți, te poți înscrie chiar astăzi în grupul nostru de pe Facebook: