Limba greacă…cum să nu o iubești? Cum să nu îți placă muzicalitatea sa, sunetele specifice și caracterele ușor de recunoscut? Iar de al său popor, nici nu mai vorbim! Grecii se numără printre cei mai ospitalieri oameni din întreaga lume, dornici să îți arate împrejurimile, să te învețe din tainele limbii grecești și câte ceva despre cultura lor. Tu cât de multe știi cu adevărat despre limba elină? Sau despre etapele care au fost parcurse pentru a se ajunge la forma ei actuală pe care atâția învățăcei vor să o învețe?
Ne întoarcem înapoi astăzi în timp și îți povestim despre cea de-a doua etapă de formare a acestei limbi – limba greacă veche. Vei afla ce perioadă de timp a cuprins, care sunt operele faimoase care au luat naștere atunci, dar și caracteristicile morfologice și fonetice. Ești pregătit să iei notițe?
Călătorie în timp – limba greacă veche
Limba greacă pe care o cunoaștem noi și pe care o iubim a suferit multe schimbări. La fel ca în cazul limbii române, perioada de transformare se întinde pe mai mulți ani. Perioada veche a limbii grecești este cea de-a doua etapă de dezvoltare și se extinde din secolul IX î.Hr. până în secolul al IV-lea î.Hr. O perioadă de timp destul de mare, am putea zice.
Această etapă a fost destul de îndelungată pentru a transforma cu adevărat limba și aducând-o mai aproape de forma pe care o cunoaștem și pe care o îndrăgim în ziua de astăzi. Greaca veche va cuprinde 2 perioade istorice – cea arhaică și, respectiv, cea clasică.
Mai mult decât atât, limba greacă veche este cea în care s-au scris cele mai cunoscute poeme din literatură – Iliada și Odiseea a lui Homer. Aceste poeme sunt considerate unele dintre cele mai importante opere nu doar ale literaturii, ci și ale filosofiei și istoriei.
Ele ne spun povești captivante despre zeii greci, războaie și călătorii pline de peripeții. Așa că nu este deloc întâmplător faptul că greaca veche este considerată limba istoricilor, dramaturgilor și a lui Homer, desigur. Perioada aceasta este cunoscută și pentru lucrările sculptorilor, artiști care au făurit figuri umane foarte atent proporționale, mai ales cele folosite la memoriale. Nici oamenii de știință nu se lasă mai prejos, această perioadă dând naștere primelor teorii despre gravitație, fosile și celebra teoremă a lui Pitagora.
Din perioada renașterii și până la începutul secolului al XX-lea, ea obișnuia să fie materie de studiu în instituțiile de învățământ, fiind considerată chiar subiect obligatoriu. Totodată, limba greacă veche era studiată și de oamenii educați ai Romei, fiind predată ca a doua limbă în această țară. Multe licee de elită adoptă această materie de studiu, în special în Europa.
La universități, greaca veche este predată și azi împreună cu latina, alcătuind astfel o ramură a disciplinelor clasice. În Grecia, aceasta este predată ca materie obligatorie în gimnazii, dar și în licee.
Așadar, dacă îți dorești să studiezi greaca veche, ai șansa să înveți una dintre limbile care au în spate o istorie cu adevărat interesantă, o limbă a unei civilizații care și-a lăsat amprenta asupra omenirii și a dezvoltării acesteia. Vei da dovadă de mult curaj și dorință de studiu pentru că nu oricine se aventurează într-o astfel de călătorie culturală.
Cum arăta limba greacă veche?
Deși este una dintre cele mai vechi limbi existente, se cunosc destul de puține lucruri despre originea și dezvoltarea limbii grecești. Partea bună este că s-au păstrat, totuși, lucrări scrise în limba greacă, făcându-le mai ușoară munca istoricilor și lingviștilor. Mai întâi de toate, putem spune că limba greacă veche cunoaște mai multe dialecte.
Grecii consideră că poporul lor era împărțit în 3 mari părți – dorieni, ionieni și eolieni, fiecare având dialectul său. În această perioadă istorică, însă, apar și mai multe dialecte: cel de nord-vest (printre cele mai importante diviziuni), doric, eolic, ionic-artic și arcado-cipriot. Fiecare dintre acestea aveau, la rândul lor, mai multe subdiviziuni, în funcție de orașele state, insule și localizarea geografică.
În plus, datorită invaziilor și călătorilor, au avut parte și de influențe externe. Așa că să nu te mire originile cuvintelor grecești din perioada veche – și-au pus amprenta și alte popoare, împrumutând din cuvinte, sunete și accente.
Dialectele care nu fac parte din grupul ionic vor fi descoperite prin inscripții, dar și în poezii și poeme. În legătură cu acest capitol, trebuie să mai reținem faptul că, după cuceririle lui Alexandru cel Mare, prin perioada secolului al IV-lea î. Hr., va apărea dialectul koine, un dialect care le va înlocui, încet-încet, pe cele vechi. Acest dialect este cunoscut la nivel internațional și a supraviețuit până în ziua de astăzi. Are multe influențe din limba atică și din greaca veche despre care discutăm noi astăzi, dar a fost puternic schimbată și datorită celorlalte dialecte existente.
În ceea ce privește scrierea în greaca veche, aceasta diferă de ceea ce cunoaștem noi astăzi. Limba greacă veche se scria doar cu majuscule, iar între cuvinte nu se punea spațiu. Totodată, lipseau și semnele de punctuație, accentele și aspirațiile, iar textele se scriau de la stânga la dreapta.Alfabetul folosit era cel grecesc, alcătuit din 24 litere, însă uneori putea să difere, în funcție de dialect.
S-ar putea să cunoști literele alfabetului dacă ai urmat cursurile noastre online de limbă greacă. Dacă nu, îți recomandăm să îl pui pe lista de rezoluții pentru noul an! Nu numai că te va ajuta în studiul limbii greacă veche, dar vei cunoaște și primul sistem de scriere din lume – grecii au fost cei care au inventat primul alfabet, punând la un loc toate sunetele pe care le foloseau.
Sunetele în limba greacă veche
Cum stăm cu sunetele în perioada limbii greacă veche? Ei bine, deși nu ne putem bucura de o reconstituire totală a modului în care grecii pronunțau cuvintele în perioada veche, lingviștii au făcut o treabă pe cinste, documentând această perioadă. Asta nu înseamnă că unii dintre ei nu consideră acest capitol ca fiind cel mai greu aspect al limbii. Inflexiunile care apar în cazul anumitor verbe și substantive pot să îi sperie pe învățăcei, făcându-i să renunțe la studiul limbii greci vechi înainte de vreme.
Nimic din acestea nu te poate speria dacă apelezi la un profesor care să-ți explice, cu răbdare și prin metode interesante, cum stă treaba (și fonetica) limbii greacă veche. În plus, pronunția limbii după perioada clasică s-a schimbat destul de mult comparativ cu greaca veche, ortografia rămânând totuși asemănătoare.
În perioada aceasta, limba greacă avea multe vocale lungi și scurte, diftongi, duble consoane. Acest lucru este important de reținut, mai ales că în perioada modernă lucrurile diferă, consoanele și vocalele fiind scurte. Însă nu toate aceste schimbări de natură fonetică se reflectă în greaca modernă. Doar cei cunoscători, obișnuiți cu studiul textelor ce aparțin ambelor limbi își vor da seama de diferențele existente.
Limba greacă veche și gramatica
Dacă este să ne uităm la gramatică, greaca veche este o limbă destul de flexionată, la fel ca majoritatea limbilor indo-europene. Substantivele aveau 5 cazuri (cele cunoscute – nominativ, genitiv, acuzativ, vocativ și dativ), 3 genuri, dar și 3 numere (feminin, masculin, dual). În ceea ce privește verbele, modurile erau indicativ, imperativ, subjonctiv și optativ, 3 persoane (prima, a doua și a treia) și alte caracteristici precum diatezele (activă, mijlocie și pasivă).
În greaca modernă, lingviștii adoptă timpul viitor și condiționalul, dar și modul gerunziu. Astfel, observăm că pronunția limbii grecești vechi este apropiată de cea modernă, pierzând din duritatea perioadei antice.
Este interesant de știut că, deși se studiază și în ziua de astăzi, nu mulți sunt autorii care se aventurează și care să scrie în această limbă. Totuși, primul volum din seria Harry Potter, precum și alte volume din Asterix au fost traduse în limba greacă veche. O veste bună, nu-i așa? Pentru a-ți exersa cunoștințele, poți să citești aceeași carte, dar în două limbi diferite. Îți va fi mult mai ușor să înveți cuvinte noi.
Greaca veche este vorbită, în cea mai mare parte, de prietenii noștri greci. Aceștia o folosesc și pentru a-și arăta respectul față de cultura și civilizația lor. Trebuie să recunoaștem că este fascinant modul în care grecii moderni, reușesc să înțeleagă parțial sau chiar în întregime aceste texte arhaice. Acest lucru nu face decât să arate cât de confirme faptul că limba greacă este una care merită a fi studiată!
Studiind limba greacă veche, vei simți că ai descoperit un secret bine păstrat vreme de câteva mii de ani. Este vorba chiar de această limbă, muzicală, distinctivă și care îți va menține curiozitate la cote maxime. Vei putea călători în vremuri demult apuse, fiind mai aproape de zei cu fiecare cuvânt învățat.
Vestea bună este că te poți înscrie chiar astăzi la cursurile online de limbă greacă veche, predate de profesori pasionați, implicați și foarte răbdători. Îți vom povesti mai multe despre alfabet și cum să îl reții corect, ajungând să formăm cuvinte, propoziții și texte frumoase în greacă veche. Te așteptăm să te alături iubitorilor de limbă greacă! Ne poți contacta oricând pentru mai multe informații. 😊