Oare câți dintre noi nu am crescut citind sau ascultând povești din Legendele Olimpului, visând cu ochii deschiși la poveștile minunate despre eroii din mitologia greacă? Dacă îți este dor de aceste povești sau pur și simplu vrei să afli mai multe despre zeii pe car îi cinsteau în vechime grecii, poți oricând să răsfoiești acest blog. Vei găsi articole despre cei mai cunoscuți zei și cele mai frumoase zeițe.
Astăzi vom povesti despre una dintre cele mai iubite zeițe ale Olimpului – Artemis. Grecii, popor iubitor de natură și tot ce ține de mediul înconjurător, o venerau pe zeiță pentru că era reprezentantă a pădurii, a vânătorii, dar și a fertilității și copiilor. O adevărată comoară, am putea spune! Continuând călătoria în timp, mai exact în perioada Greciei Antice, vrem să ți-o înfățișăm pe Artemis în toată splendoarea sa, dezvăluindu-ți semnificația din spatele numelui său, cele mai cunoscute mituri, dar și puterile zeiței. Suntem curioși? Câte știi deja din cele pe care le vom spune în continuare?
Continuând călătoria în timp, mai exact în perioada Greciei Antice, vrem să ți-o înfățișăm pe Artemis în toată splendoarea sa, dezvăluindu-ți semnificația din spatele numelui său, cele mai cunoscute mituri, dar și puterile zeiței. Ești curios câte știi deja din cele pe care le vom spune în continuare?
Originea numelui – Zeița Artemis
Ἄρτεμις (în limba greacă veche) este una dintre cele mai vechi, dar și venerate zeițe ale grecilor. Platon afirmă, într-una dintre scrierile sale, că numele zeiței, în limba greacă antică, ar putea trimite la ideea de pur sau nevătămat (gr. ἀρτεμής, artemḗs). Așadar, chiar și numele i se potrivește ca o mănușă, la fel ca în cazul celorlalți zei ai Olimpului. Totul pare să aibă o semnificație ascunsă în Grecia Antică, nu-i așa? De multe ori, numele ne poate da și indicii despre peripețiile prin care trec personajele mitologice și cum se va schimba firul narativ al poveștilor.
Artemis este o zeiță puternică, una dintre cele mai îndrăgite și mai venerate. Copii a lui Zeus și a lui Leto, ea și fratele său, Apollo, au avut parte încă de la început de multe aventuri. Fiind infidel, Zeus se încurcă cu Leto, iar aceasta va rămâne însărcinată cu cei doi gemeni. Fiind cea dintâi născută, se zice că Artemis este și cea mai îndrăgită și mai venerată dintre cei doi. În plus, ea va fi vecie protectoarea fratelui său mai mic, Apollo.
Zeița Artemis – portret și simboluri
Și portretul zeiței Artemis ți se va părea că i se potrivește de minune și ilustrează perfect caracterul și puterile sale! De cele mai multe ori, poartă o rochie lungă până la genunchi, o mantie, iar pe cap poate să aibă diferite accesorii – coroană, tiara. Uneori, pe umeri poartă și pielea unei căprioare. O îmbrăcăminte simplă, care să o ajute, nu să o încurce în călătoriile ei de vânătoare.
Cu siguranță ai mai întâlnit simbolurile zeiței Artemis. Apare mereu însoțită de arc și săgeți, dar și cu o tolbă, torță, liră sau sulițe. Toate aceste instrumente nu fac decât să o ilustreze mai bine pe Artemis ca zeiță a vânătorii.
Care erau puterile zeiței Artemis?
După cum știi din articolele noastre, Artemis era zeița responsabilă cu vânătoarea, sălbăticia și animalele. Totodată, ea este protectoare a tinerelor fete, fecioare necăsătorite. Chiar și Apollo, fratele său geamăn, obișnuia să fie protectorul băieților.
Deși erau gemeni, Artemis a fost cea dintâi născută și a asistat și la venirea pe lume a fratelui său. Tocmai de aceea, zeița a dobândit atribute precum cele de protecție și grijă pentru că ar fi văzut prin ce dureri a trecut a sa mamă. Femeile i se închină ei și îi cer să le amelioreze durerile și să facă bolile să dispară, iar Artemis le ajută atât pe ele, cât și pe copilașii lor.
În cultura romană, echivalentul lui Artemis este zeița Diana.
Poveștile de dragoste ale zeiței Artemis
Zeița Artemis era considerată și zeița virgină. Deși printre miturile sale nu se strecoară și cele romantice, există câteva întâmplări amoroase care o au pe Artemis în rolul principal. De exemplu, una dintre aceste povești ne spune despre zeul Alfeu, zeu al râului, care s-a îndrăgostit de zeiță. Însă, dându-și seama că nu poate face absolut nimic pentru a-i câștiga inima, decide să o răpească. Zeița, alături de prieteni, merge la Alfeu. Pe drum, însă, începe să aibă îndoieli în ceea ce privește motivele acestei vizite. Pentru a evita orice fel de surprize, ea decide să își acopere fața cu noroi pentru a nu fi recunoscută. Această idee a funcționat, ea scăpând de planurile lui Alfeu.
Vor mai fi și alți zei care își doresc să o cucerească pe Artemis cu orice preț. Buphagus, fiu de titan, va încerca și el să profite de zeiță, însă aceasta reușește să scape, dându-și seama de intențiile lui. Doar Orion reușește să cucerească inima lui Artemis. Însă caracterul acestui bărbat nu era unul demn de atenția zeiței, el dovedindu-se a fi doar un vânător foarte lăudăros care va fi pedepsit de către zei.
Câteva dintre miturile zeiței Artemis
Insula Delos
Una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță, insula Delos, poartă cu ea legenda nașterii gemenilor Apollo și Artemis. Apărută la iveală datorită lui Poseidon, Delos a găzduit-o pe Leto, mama gemenilor, care se ferea de furia oarbă a Herei. Despre acest colț de paradis am vorbit și în acest articol. Iar ghidul de călătorie al insulei Delos îl găsești aici.
Artemis și Acteon
Deși a luptat și s-a rugat lui Zeus pentru păstrarea purității sale, Artemis obișnuia să fie însoțită la vânătoare de Acteon. Într-o zi călduroasă, obosită după o sesiune de vânătoare, zeița alege să se scalde în apele răcoroase ale unui pârâu. Cutreierând pădurea alături de câinii săi de vânătoare, Acteon o vede pe zeiță în toată splendoarea sa. Văzând toate acestea, Artemis devine furioasă mai ales din cauza îndrăznelii de care a dat dovadă vânătorul și îl transformă într-un cerb. Și, pentru că ilustrează o celebră zicală vânătorul devine vânat, ceea ce se întâmplă în continuare a rămas în memoria tuturor. Neștiind că cerbul este de fapt stăpânul lor, Acteon, câinii de vânătoare încep să îl urmărească și îl vor sfâșia până la moarte.
Artemis și Hercule
Știm cu toții cine a fost Hercule și câte probe de foc a trebuit să treacă. Statutul său de semizeu îl încurca în integrarea sa printre pământenii de rând, dar îl și ajuta. Când Hercule ajunge în slujbe regelui Euristeu, el trebuie să săvârșească 12 munci. Una dintre aceste probe a constat în capturarea cerbului care îi aparținea zeiței Artemis. Acest cerb avea coarnele de aur și copitele din bronz, tocmai de aceea pusese regele ochii pe el. Pe de altă parte, regele era convins că i-a dat lui Hercule de îndeplinit o misiune…imposibilă! În primul rând, cerbul era mult prea rapid pentru a putea fi capturat de semizeu. Și chiar dacă Hercule ar fi reușit, ca prin minune, să facă acest lucru, nimeni și nimic nu l-ar fi putut salva de furia de care ar fi dat dovadă Artemis. Cu siguranță că, dacă ar fi aflat că cerbul ei este mort, aceeași soartă ar fi avut-o și Hercule. Unele legende spun că un an de zile i-ar fi trebuit lui Hercule ca să captureze cerbul, iar alte mituri ne spun că Artemis l-ar fi prins la vânătoare, dar l-a iertat, iar misiunea ar fi considerată îndeplinită.
Niobe și gemenii Artemis și Apollo
Probabil că știai (sau știi, acum că ai citit articolul acesta) că Zeus nu a fost un bărbat foarte fidel. Mai deloc, am putea spune. Printre cuceririle sale de origine pământeană se numără Leto, mama gemenilor Apollo și Artemis, dar și Niobe, prima femeie muritoare îndrăgită vreodată de Zeus. La un ospăț dat în cinstea lui Leto, Niobe se laudă cu cei 14 copiii pe care îi are, considerându-se mult mai norocoasă decât Leto și așteptând mai multă venerare. Auzind toate acestea, Artemis și Apollo s-au înfuriat și împreună decid să coboare pe pământ pentru a-i ucide pe copiii lui Niobe. Artemis ucide toate fetele cu săgețile sale, în vreme ce Apollo îi omoară pe băieți. Astfel, ea plătește pentru aroganța sa un preț mult prea mare și încă o dată se ilustrează furia de care pot da dovadă zeii.
Cadouri către zeița Artemis
Cum a fost cinstită această zeiță preaiubită a Greciei Antice? Prin construirea unei clădiri mărețe dedicate în totalitate ei, desigur! Iar cel mai cunoscut dintre acestea este templul zeiței Artemis din Efes. Considerată și una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, templul se află la câțiva kilometri de Izmir, Turcia. Artemision, după cum este cunoscut în limba greacă, a păstrat până în ziua de astăzi doar o umbră a măreției de care dădea cândva dovadă, însă poți vedea câteva statui din templu despre care se știe că au folosite ca inspirație pentru picturi celebre precum cele de la Vatican. Este un loc care trebuie neapărat vizitat de iubitorii de istorie, dar și de către cei ai Greciei!
Călătoria în timp se oprește aici. Poveștile lui Artemis ilustrează caracterul dual al zeilor: pe de o parte, frumusețea lor, pe de altă parte, furia de care pot da dovadă. Asta îi face și mai apropiați de sufletul muritorilor de rând, dând dovadă de sentimente puternice. Și poate acesta este unul dintre motivele pentru care erau atât de venerați.
Până data viitoare, poți găsi pe blog mai multe articole ce au ca subiect principal zeii Greciei Antice. Iar dacă ești interesat de melodioasa limbă greacă, cursurile online pot fi o modalitate foarte bună de a-ți petrece timpul într-un mod educativ. Unde mai pui că te pregătești și pentru următoarea vacanță. Te așteptăm!